Cantant, pianista i compositora, Marina Herlop és la veu a descobrir de l'escena musical catalana. Entre el classicisme i l'avantguarda, l'autora de dos àlbums tan brillants com Nanook (Instrumental, 2016) i Babasha (Aloud, 2019), inicia ara una nova etapa aproximant-se als sons de l'electrònica amb 'MIU', single publicat a través del segell alemany PAN, llar fonogràfic d'artistes com Eartheater, Arca, Yves Tumor... Un interessantíssim experiment sonor que presentarà a l'Auditori en tres sessions repartides entre el divendres 17 i el dissabte 18. Estrenem el vídeo de la seva nova creació.

byAnxoCasals
Marina Herlop inicia una nova etapa en la seva carrera amb 'MIU'. Foto: Anxo Casals

Que ens pots descobrir d’aquest ‘MIU’, el tema que avui estrenem?
Vaig produir la cançó basant-me en el que estava aprenent a un curs de ritmes carnàtics de l’Índia (el loop inicial i les parts més rítmiques utilitzen la seva sil·làbica). Vaig utilitzar el riff que sentim al principi com a base o mantra, i a partir d’aquí vaig anar afegint capes i intentant crear una estructura sòlida per a la cançó. El baix el va afegir, amb el seu bon gust, l’Òscar Garrobé.

Aquest és el primer tast del disc en què estàs treballant. 
Així és. El disc veurà la llum a principis de 2022, novament amb el segell PAN.

I del disc, què ens pots explicar?
Aquest disc constitueix el compendi de les primeres cançons que he produït amb l’ordinador i encarna, crec, la barreja de frescor, ingenuïtat, extravagància i bona sort que tens quan comences a fer alguna cosa nova: en aquest cas, utilitzar les eines tecnològiques com a matriu de la creació musical. Tot just començava a produir música amb eines digitals (cosa que sempre m’havia generat una mena de reticència o mandra) i a gravar-me a mi mateixa, podent així crear diferents capes de veu i harmonitzar amb elles. El micròfon i la sessió digital van ser una mena de ‘joguina nova’ que explorava com una nena. Després de dos discs composats davant del piano, el fet d’utilitzar la sessió digital com a eina de creació obria un mar de possibilitats, trencava totes les limitacions anteriors i n’afegia d’altres, cosa que també és interessant. En suma, les normes del joc van canviar, i això va convertir el procés creatiu en quelcom molt més complex, ric i madur.

Tot i ser un disc fet amb l’ordinador, tinc més que mai la sensació que és una peça feta a mà

Hi ha cap concpete o idea que així inspirat i embolcallat la creació de l'àlbum? 
No hi ha cap concepte extramusical que abraci el disc, l’únic que hi ha al derrere són moltes hores de treball. És com si, el fet d’haver posat al límit les meves capacitats intel·lectuals per haver-me posat un repte molt gran, hagués fet que aquestes s’expandissin. D’alguna manera, vaig aprendre a produir a través de resoldre els problemes que jo mateixa m’anava posant al davant. Tot i ser un disc fet amb l’ordinador, tinc més que mai la sensació que és una peça feta a mà, per la quantitat d’estones que he estat revisant cada detall.

Uns temes nous que presentaràs en directe a l’Auditori en tres sessions diferents els dies 17 i 18.
A banda d’aquest single i de dues covers que farem, tota la música que sonarà en aquest espectacle és inèdita. Mostrarem el treball d’aquest tercer disc, juntament amb música que vaig composar per a l’ocasió. Això dota a l’espectacle d’una aura de sorpresa o misteri, perquè gairebé ningú del públic sap ben bé què ve a veure. L’espectacle queda abraçat i sumament enriquit per altres branques artístiques: l’escenografia dels arquitectes Takk, la dansa de Laia Duran i Lorena Nogal (La Veronal), acció escènica per part dels músics, il·luminació… Hem sumat les forces d’un equip immillorable i això quedarà plasmat en el concert.

Hem sumat les forces d’un equip immillorable i això quedarà plasmat en el concert

Per on passa el teu futur més pròxim?
L’estem construint de la mà de Primavera Labels, qui a partir d’ara s’encarregarà del meu management i booking. Cal tenir en compte el decalaix estilístic entre la música dels dos primers àlbums i l’actual, que ha constituït una mena de renaixement per al projecte, i que vesteix d’incertesa la reacció del públic (tant el que em coneix com el que no). No obstant, visc aquesta incertesa amb il·lusió: tinc una bona sensació del que ha de venir.

I més enllà de la teva carrera en solitari, continues treballant en d’altres projectes com Myōboku?
Sí! Aquesta tardor traurem un segon EP amb Myōboku.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat