Recentment es va acomplir el 50è aniversari de la primera actuació musical de Maria del Mar Bonet. La commemoració ha acabat allargant-se durant gairebé tres anys (la setmana propera s'inaugurarà, al Palau Robert una exposició de les fotografies que va fer Toni Catany a Maria del Mar Bonet, que ja es va veure anteriorment a Llucmajor). I com a colofó, TV3 presenta aquest dimarts, al Sense Ficció, a les 21:55, el documental Maria del Mar, una producció pròpia, en col·laboració amb Sombatabat, que vol ser la seva contribució a la celebració. Aquest documental compta amb un guió de Jordi Bianciotto i Joan López Lloret, qui també dirigeix la pel·lícula.

maria del mar bonet documental @senseficcio

Maria del Mar Bonet en la presentació del documental, als cinemes Texas.

Una vida en moments

Aquest és un documental realitzat amb molts recursos. No es tracta simplement d'una recuperació de talls de reportatges ja gravats, sinó que suposa una investigació en profunditat de la trajectòria de la cantant. El punt de partida és Cuba, on Maria del Mar Bonet va gravar el seu darrer disc i ha desenvolupat els seus darrers projectes. A partir de l'illa del Carib, i de la relació de Bonet amb els seus artistes, la pel·lícula comença una retrospectiva, que comença per Mallorca, als orígens de la cantant, i recorre els passos de la seva vida, per Barcelona, pel País Valencià, pel món àrab, per Grècia, pel Brasil... Un documental que passarà pels moments més àlgids de la vida de l'artista: els concerts de la catedral, la seva col·laboració amb artistes de tota la Mediterrània, la participació en el concert de Lluís Llach al Palau, la interpretació del Què volen aquesta gent? en la concentració per l'alliberament dels Jordis...

Companys de trajectòria

La demostració de la riquesa de la trajectòria vital i musical de Maria del Mar Bonet la trobem reflectida en els personatges que col·laboren al documental amb les seves declaracions. Hi ha el bo i millor de l'escena musical catalana, de Lluís Llach a Manolo García, passant per Joan Manuel Serrat (amb qui Bonet va fer la seva primera gira, per Mallorca). Però en les entrevistes hi desfilen cantants (i no només cantants) d'arreu, de Síria a Cuba... I les gravacions ens mostren la vessant més internacional d'una cantant que ha col·laborat amb llegendes de la música de diferents punts del Planeta. Una dona profundament introvertida, però que ha desenvolupat atrevits i innovadors projectes, amb músiques que, en principi, podien semblar molt allunyades de la música mallorquina de les seves arrels, però que ella ha aconseguir fusionar magistralment.

Trajectòria original

Al documental Lluís Llach apunta que Maria del Mar Bonet és, alhora, la més aferrada a la terra dels cantants catalans i la més internacional. En realitat, als anys setanta, després de gravar L'àliga negra, que va tenir molt bona rebuda fora de Catalunya, les discogràfiques confiaven en què la cantant mallorquina esdevingués una cantant popular al mercat internacional. Però Maria del Mar va decidir portar sempre les regnes de la seva creació. Mai no va doblegar-se als dictats del mercat i va fer apostes absolutament originals. Va musicar poetes poc coneguts, va aconseguir que Joan Miró li fes la portada d'un disc, va dedicar-se puntualment a la pintura.... Tothom menyspreava la cultura àrab, i ella va gravar discs emblemàtics amb artistes àrabs. Va col·laborar amb músics de samba, però també amb gent del món del jazz. Martirio, una altra de les veus que ha cantat amb Bonet, al documental, se sorprén que la cantautora mallorquina fos capaç de reunir cantants tan diversos, "cadascun fill del seu pare i de la seva mare". I Bonet promet que això no ha acabat: afirma tenir tres projectes en cartera ara mateix.

Gran documental per a una gran cantant

Aquesta nit, en la presentació de Maria del Mar, el director de TV3, Vicent Sanchis, treia pit: "Ho hem pogut fer malgrat les dificultats"; i afegia: "Ens en podem sentir orgullosos". Sanchis afirmava que "Maria del Mar Bonet té un àngel: no sé quin és, però en té un" i arribava a la conclusió que el privilegi d'aquest documental no és per a Maria del Mar Bonet, sinó per als espectadors que podran veure el documental. Aquesta pel·lícula es centra en les llums de l'artista, i respecta el seu tradicional hermetisme en allò personal (no oculta la seva voluntat hagiogràfica). Sens dubte, aquest documental aporta molt: ofereix materials fotogràfics, musicals i audivisuals molt difícils de localitzar, porta de nou a la Maria del Mar Bonet per escenaris clau de la seva vida, entrevista a col·laboradors seus de gran interés... Els fans de la cantant mallorquina tindran ocasió de conèixer molts elements de la seva carrera que desconeixien, o de tornar a reviure els moments estelars dels profitosos 50 anys de la seva trajectòria. Que encara no ha acabat.