Londres, 5 de novembre de 1605. La guàrdia del Parlament de Londres descobria una trama per fer volar pels aires el rei Jaume I d’Anglaterra i tots els representants polítics del país, que s’havien de reunir el 15 de novembre en la sessió de reobertura del Parlament. En aquell operatiu es va detenir Guy Fawkes, el cap d’una sòrdida trama que pretenia decapitar tots els estaments del poder a Anglaterra i, tot seguit, obrir les portes del país als Tercios de Castilla aquarterats als Països Baixos hispànics (l’actual Bèlgica). Aquella conspiració, que seria anomenada “el complot de la pólvora”, va alimentar extraordinàriament la tensió entre la monarquia hispànica i les potències atlàntiques emergents, que, inevitablement, desembocaria en l’esclat de la Guerra dels Trenta Anys (1618-1648), considerat el primer conflicte modern d’abast mundial. 

Gravat coetani dels membres del Complot de la Pólvora (principis del segle XVII). Font Natrional Portrait Gallery. Londres

Gravat coetani dels membres del complot de la pólvora (principis del segle XVII) / Font: Natrional Portrait Gallery. Londres

Qui era Guy Fawkes?

Segons les fonts documentals, Guy Fawkes era un militar anglès, nascut el 1570 a York, una petita ciutat al nord d’Anglaterra, que hauria estat reclutat pels serveis d’espionatge hispànics situats a Londres cap al 1590. Les mateixes fonts el dibuixen com un element radical i intrigant, plenament lliurat al conflicte social i polític que, en l’Anglaterra de la seva època, enfrontava catòlics (conservadors i tradicionalistes) i anglicans (progressistes i rupturistes). I, una altra vegada, les fonts revelen que va rebre un exhaustiu entrenament com a soldat dels Tercios de Castilla destacats als Països Baixos hispànics. L’any 1603 es trobava a Valladolid, en aquell moment la seu de la cancelleria hispànica, plenament immers en la preparació del que havia de ser un cop directe al cor de l’estat anglès. I el 1604 era, de nou, a Anglaterra ultimant els preparatius del seu pla.

Què era el complot de la pólvora?

El 26 de març de 1604, Juan de Velasco, ambaixador espanyol a Londres, donava llum verda al complot de la pólvora. Fawkes i una trama formada per dotze personatges posaven fil a l'agulla. Entre maig i desembre de 1604 van intentar, sense èxit, arribar al soterrani del Parlament a través d’un túnel excavat a propòsit que partia d’una casa relativament propera. I quan semblava que mai arribarien a l’objectiu, el destí (o alguna altra cosa) els va donar l’impuls que necessitaven: van aconseguir llogar el soterrani de la Casa dels Lords, que comunicava directament amb el subsol del Parlament. A partir d’aquell moment, Fawkes i els seus dotze apòstols es van esmerçar a farcir de pólvora les entranyes de Westminster: trenta-sis barrils de pólvora que sumaven més de dues tones de material explosiu que havia de fer volar pels aires la totalitat de l’edifici.

Il·lustració del Complot de la Pólvora (circa 1675). Font English Broadside Balled Archives

Il·lustració del complot de la pólvora (circa 1675) / Font: English Broadside Balled Archives

Com es va descobrir el complot de la pólvora?

Un dels col·laboradors de Fawkes era un personatge anomenat Francis Tresham, que era cunyat de lord William Parker, membre del Parlament. Dies abans d’executar el pla, Tresham va enviar un anònim al seu cunyat on li suggeria que busqués un bon pretext per declinar la seva presència en la cerimònia d’obertura del Parlament. Parker, tot i que no va donar massa importància a aquella missiva, alguna cosa devia sospitar, perquè la va fer arribar a Robert Cecil, membre de la cancelleria de Jaume I d’Anglaterra, i un dels responsables de la seguretat de l’estat. Cecil va ordenar unes ràpides indagacions que el van conduir, quasi de forma immediata, al subsol del Parlament. La casualitat, o no, va fer que la guàrdia del Parlament sorprenentment enxampés Fawkes amb les “mans a la massa”: estava preparant les metxes que havien de detonar l’explosiu.

Jaume I d'Anglaterra i Robert Cecil. Font Scottish National Gallery, Edimburg  i Natrional Portrait Gallery, Londres

Jaume I d'Anglaterra i Robert Cecil / Font: Scottish National Gallery (Edimburg) i Natrional Portrait Gallery (Londres)

Com es va desarticular la trama de Fawkes?

Guy Fawkes va ser detingut i empresonat. Segons les fonts documentals, va mantenir una postura altiva, confiat que l’aparell hispànic el rescataria immediatament. Però, en canvi, l’ambaixador Velasco el va negar. Els mètodes de tortura que van emprar els interrogadors van fer la resta. Acabaria confessant que el seu propòsit era “expulsar els porcs escocesos (l’entorn de Jaume I) a les seves miserables muntanyes”. I delataria el seu grup: en pocs dies, la seguretat de l’estat anglès detenia Robert Catesby, Thomas Winter i John Wright (el nucli dur), i Thomas Bates, John Grant i Robert Keyes (el comando de suport). Francis Tresham, l’autor de l’anònim que havia desemmascarat el complot, es va immolar quan es disposaven a detenir-lo. I Robert Wintour, Christopher Wright, Everard Digby i Ambrose Rookwood van aconseguir escapar.

Vista de Londres (1560). Font Cartoteca de Catalunya

Vista de Londres (1560) / Font: Cartoteca de Catalunya

Què va passar amb Fawkes i els detinguts?

La justícia anglesa va sentenciar Fawkes i els seus col·laboradors pel delicte d’alta traïció i els va condemnar a morir “arrossegats pel cap per un cavall” i posteriorment a ser esquarterats. La sentència detallava que se’ls tallarien els genitals i es cremarien davant de tothom i, tot seguit, se'ls extraurien les entranyes i el cor, se’ls tallaria el cap i, tot plegat, es dipositaria a la intempèrie per a aliment de les aus de carronya. Segons les fonts documentals, Fawkes —abandonat pels seus patrons i torturat pels seus captors— va arribar a l’execució en unes condicions lamentables, però no les suficients per no prendre la seva darrera decisió: quan es disposaven a nuar-li la soga al coll que l’havia de lligar al cavall, es va llançar des del cadafal i es va obrir el cap. Mentrestant, a Valladolid, el rei hispànic Felip III i el seu ministre plenipotenciari Lerma miraven cap a un altre costat.

 

Imatge principal: Representació moderna de Guy Fawkes (1900) / Font: Wikimedia Commons