Imatge principal: Simons, a l'esquerra de la imatge al darrere de Hess i de Hitler / Font: Blog Enlace Judío

Barcelona, 2 de maig del 1945. Aeroport del Prat. A les acaballes de la II Guerra Mundial i de l’ocupació alemanya de França (1939-1945) —París ja havia estat alliberada (25/08/1944)—, arribaven en un avió procedent de Vichy (seu de l’estat francès pronazi del mariscal Pétain), Pierre Laval, Abel Bonnard i Maurice Gabolde, destacadíssims dirigents d’aquell estat titella i destacadíssims col·laboradors del règim nazi alemany en la persecució, detenció, empresonament, tortures i deportació de milers de jueus francesos al camp d’extermini d’Auschwitz. També havien col·laborat amb el règim de Hitler en la detenció i deportació de milers de treballadors francesos refractaris al nazisme a les fàbriques d’armament d’Alemanya, on serien tractats com a esclaus.

Els nazis de Vichy  

Laval, Bonnard i Gabolde havien tramitat i obtingut l’asil a Espanya a través de José Félix de Lequerica —ambaixador espanyol a París, primer; i a Vichy, després— que, curiosament, havia estat qui, l’any 1940 (poc després de l’ocupació nazi de França i des de la seu diplomàtica espanyola) havia ordit la detenció i deportació del president Companys, saltant-se tots els protocols internacionals d’extradició. El règim de Franco no va poder resistir la pressió internacional i va acabar lliurant Laval a la justícia francesa, que el condemnaria a mort. Però, en canvi, Bonnard i Gabolde engrossirien una vergonyosa llista de 13.471 nazis francesos, condemnats in absentia per crims contra la humanitat, que moririen tranquil·lament, de vells, refugiats a Espanya. 

Gabolde

Bonnard i Gabolde serien el paradigma dels nazis francesos acollits i protegits per Espanya. Més concretament, Gabolde exerciria com a professor del Centro de Estudios Friedendorff, situat al Passeig de Gràcia, 11 de Barcelona (una acadèmia de comerç internacional creada el 1940 pel reconegut nazi alemany Ziedt Friedendorff, que presentava el francès com un “prestigioso catedrático extranjero”). Gabolde, condemnat per crims contra la humanitat, no només no va ser extradit, sinó que no es va amagar mai. La premsa de l’època (La Vanguardia Española, entre 1946 i 1954), publica que va impartir conferències, tant al Friedendorff com a la Universitat de Barcelona. Va morir a Barcelona el 1972, als vuitanta-un anys d’edat, protegit pel règim franquista.

Laval, Bonnard i Gabolde. Font Viquipedia

Laval, Bonnard i Gabolde / Font: Viquipèdia

Buyse

Però els nazis francesos no van ser els únics que van ser acollits i protegits a Espanya. La vergonyosa llista s’amplia a nazis alemanys i belgues que —en alguns casos— van ser ressituats a Catalunya. Jan Buyse va ser el Léon Degrelle de Catalunya. El belga Buyse era un entusiasta del règim nazi, i quan les tropes de Hitler van envair Bèlgica (1940), va ser nomenat cap de les SS a Brussel·les, i entre 1943 i 1945 va dirigir el departament Rasse und Siedlung (Raça i Repoblament), un dels aparells del programa Endlösung der Judenfrage (la Solució Final al problema jueu). Després del conflicte mundial, la justícia belga el va condemnar a cadena perpètua i treballs forçats (1945), però va aconseguir escapar-se (1950), i poc després apareix a Espanya acollit pel règim franquista.

Jan Buysse. Font Archives Generales du Royaume. Burssel·les

Jan Buysse / Font: Archives Generales du Royaume. Brussel·les

El nazi de Siurana

Buyse —com tots els nazis escàpols a Espanya— no es va veure en la necessitat de viure ocult, ni es va haver d’alimentar remenant entre la brossa. Va passar de la presó belga a la direcció d’una empresa alemanya anomenada Defries, radicada a Barcelona i dedicada a la venda de maquinària. I no tan sols això. Buyse —aficionat a l’alpinisme i conegut popularment com el nazi de Siurana—, va ser membre destacat d’un grup alpinista que publicaria diversos treballs sobre la muntanya. I malgrat la condemna que pesava sobre el seu cap (per detencions, tortures, segrestos, assassinats i fuga), la justícia espanyola ni el va interrogar, ni el va detenir, ni el va lliurar a les autoritats belgues. Va morir al seu xalet de Siurana (Priorat), el 2002, als vuitanta-nou anys d’edat.

Siurana. A uns cinc cents metres del poble, en un xalet aïllat, vivia i va morir Buyse. Font Turisme de Siurana

Siurana. A uns cinc-cents metres del poble, en un xalet aïllat, vivia i va morir Buyse / Font: Turisme de Siurana

L'Odessa espanyola

Gabolde i Buyse només són dos exemples dels centenars de criminals nazis que el règim franquista espanyol va allotjar a Catalunya. Però posen de relleu l’existència d’una estructura d’acolliment i recol·locació d’aquests criminals en llocs rellevants en aquell paisatge de misèria de la postguerra. En aquest sentit, s’ha parlat a bastament de les Ratlines (la xarxa de fuga i ressituació d’aquests criminals) que dibuixen un eix claríssim entre les cendres del nazisme, el Vaticà, Espanya i Argentina. Fins i tot s’han rodat algunes pel·lícules que ho il·lustren, com Odessa (1974). Però, en canvi —exceptuant alguns estudis— no s’ha posat de relleu la xarxa de complicitats entre les cendres del nazisme i l’aparell polític, militar, policial i judicial de l’Espanya franquista.  

Espanya, refugi segur dels fugitius nazis

Efectivament, diversos estudis proven que els criminals nazis fugitius van trobar a Espanya els mitjans per eludir l’acció de la justícia dels països aliats i per iniciar una nova vida sense complicacions econòmiques. Un article publicat per la revista d’història Hispania Nova detalla que, en alguns casos, aquests criminals van ser incorporats a l’exèrcit, a les forces paramilitars o a la policia espanyoles, i en altres, en empreses privades vinculades al règim. Fins i tot, en alguns casos, la recomanació personal estaria signada per Franco. En la seva petició d’asil, els mèrits que esgrimien eren, curiosament, sempre els mateixos: la seva participació personal en el conflicte civil espanyol (1936-1939) en el bàndol franquista, en tasques anomenades d’intel·ligència.

Urraca, el revers de l'Odessa espanyola

En aquest punt cobra una força especial la figura de Pedro Urraca Rendueles, el policia que va detenir i interrogar el president Companys a la França ocupada pels nazis (1940) i el va lliurar a l'SMPI (Servicio Militar y Policial de Información) a Madrid. Conclòs el conflicte mundial, Urraca va ser condemnat a mort in absentia per la justícia francesa (1946) acusat de dirigir una xarxa de delació i d’espoli a jueus francesos i en territori francès durant l’ocupació nazi (1940-1945). Urraca no va ser mai lliurat a la justícia francesa, però el més rellevant del seu cas és que posa de manifest la reciprocitat en preteses tasques d’intel·ligència entre les policies espanyola i alemanya posteriorment al conflicte civil espanyol i durant l’ocupació nazi de França.

Pedro Urraca. Font Blog Iñaki Anasagasti

Pedro Urraca / Font: Blog Iñaki Anasagasti

Urraca, la macabra burla a les víctimes del nazisme

Segons algunes informacions, Urraca es va acollir a una mena d’indult (que no és el mateix que una amnistia) dictat el 1953 pel govern francès. No obstant això, havia quedat més que provat que havia ordit i s’havia beneficiat —professionalment i econòmicament— del robatori i l’assassinat de centenars de jueus francesos. I, sorprenentment, el règim franquista li va encomanar —de nou— tasques d’intel·ligència, aquest cop a Bèlgica. I, per si no n’hi havia prou, en una maniobra que no seria més que una macabra burla a les seves víctimes, el va condecorar amb la màxima distinció policial. Urraca va morir l’any 1989, a Madrid, als vuitanta-cinc anys, onze després de la promulgació de la Constitució del 78, sense haver pagat pels seus terribles crims.

Degrelle i Simons, la macabra burla a la justícia belga

Tampoc van pagar mai els nazis belgues Léon Degrelle (col·laborador del règim nazi en la persecució i deportació de milers de jueus belgues al camp d’extermini d’Auschwitz i, en els darrers compassos de la guerra, general de les SS) i Paul Simons De Aerschot (responsable de la detenció i deportació de milers de joves belgues dissidents a les fàbriques d’armament alemanyes). Bèlgica va reclamar la seva extradició durant dècades; però Degrelle moriria a Màlaga el 1989, als vuitanta-set anys; i Simons moriria a Sant Sebastià el 1994, als vuitanta-nou. En aquest punt és important destacar que quan van morir aquests dos criminals ja no governava Franco, sinó que el cap d’estat era Joan Carles I, i el president del govern era Felipe González (PSOE).