Avui s'ha presentat, al Campus de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, un manifest en defensa del doblatge en català. L'objectiu d'aquesta campanya és respondre a aquelles veus que han apostat per oferir en català només versions subtitulades. Segons els promotors del manifest, aquest debat en el fons només afecta a la continuïtat del doblatge en català, perquè ningú es qüestiona els doblatges al castellà. Apunten que el doblatge en català ha tingut un paper clau en la normalització lingüística, i que la seva desaparició suposaria un debilitament de la llengua catalana. La iniciativa, impulsada per l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, ha obtingut un ampli ressò.

Defensa de la llengua

El manifest indica que, quan es va crear TV3, el doblatge va tenir una gran importància en la divulgació del català i en la difusió d'un català normatiu. Els signant afirmen que, avui en dia, "en un context més global que el de fa 30 anys", la funció pedagògica dels mitjans de comunicació i del doblatge està més vigent que mai. I asseguren que el debat entre subtitular o doblar en català és fals, perquè les plataformes digitals solen oferir moltes possibilitats  de subtitulat i doblatge. Segons ell, la polèmica només afectaria al català per la seva condició de llengua minoritzada. I destaquen que el català, avui en dia, ocupa una posició marginal a l'àmbit del cinema.

Comparació impossible

El manifest assegura que no es pot comparar la realitat de Catalunya amb la d'altres països que tenen un marc sociolingüístic ben diferent (com Finlàndia, on el 94 % dels habitants tenen el finès com a primera llengua). Per tot això, els signants sol·liciten que dins les estructures d'estat que s'estan creant, es tingui en compte la necessitat de crear continguts audiovisuals en català, propis, doblats i subtitulats.  I reclamen mesures legals per protegir el cinema doblat al català.

 Adhesions

Entre els primers 72 signants del manifest hi ha personalitats com els actors Àlex Casanovas i Sílvia Bel; els periodistes Enric Vila, Vicent Sanchís i Jordi Borràs; els filòsofs Xavier Antich i Xavier Rubert de Ventós; els escriptors Isabel-Clara Simó, Jaume Cabré, Maria Barbal i Francesc Serés; el músic Jordi Savall; l'il·lustrador Lluís Juste de Nin... I el manifest està obert a noves adhesions.