Els Manel sempre agafen el camí menys evident per arribar a casa. Banda fonamental per entendre la generació del nou pop català, van irrompre el 2008 amb 'Els millors professors europeus' (Discmedi, 2008). Un disc que per ell sol va crear tota una escena. I quan eren desenes i desenes les formacions que van aparèixer imitant aquella proposta que bevia de genis nostrats com Pau Riba i Jaume Sisa en confluència amb icones clàssiques com Bob Dylan, tot sota la càlida senzillesa de la cadència de l'ukulele, ells van iniciar una evolució que els ha dut a navegar per aquest pop sintetitzat de melodies absolutes però voluntat experimental, en algun lloc entre Franco Battiato i Chromatics. Aposta que ara han refermat amb 'L'amant malalta' (Ceràmiques Guzman, 2021), un EP de tres temes que han anat descobrint les darreres setmanes i que avui han publicat íntegrament.

Hedonisme distòpic

La primera peça que Manel van donar a conèixer d'aquest nou EP va ser l'homònima 'L'amant malalta', composició (produïda per Jake Aron, i el videoclip, realitzat per Víctor Carrey) en què Guillem Gisbert i companyia ens descobrien la història d'una cita frustrada per un brot de febre. La cançó se submergeix en els pensaments d’un conductor hedonista que vagareja pel perímetre d’una ciutat.

Al videoclip, els components del grup comparteixen protagonisme amb el narrador i esdevenen ells mateixos conductors nocturns per paisatges distòpics. Asseguren que la van escriure abans del confinament, però la creació té un innegable regust pandèmic.

Pop vaporós

El segon tema de 'L'amant malalta' descobert per Manel va ser 'Tipus suite', compisició que en el seu format físic, és el que tanca el treball. 'Tipus suite' és un exercici de pop vaporós amb una tornada additiva. La cançó s'acompanya d'un videoclip rodat a Felanitx (Mallorca) i dirigit per Antonina Obrador, on es mostra amb sentit de l'humor el contrast entre la imatgeria dels balls tradicionals i el so d'una producció contemporània.

La primera cançó de l'Arnau

Avui, amb la publicació del disc, s'ha descobert la tercera de les composicions que el conformen: 'La jungla', la primera cançó en el repertori de Manel a què posa veu el seu bateria Arnau Vallvé, que també n'és l'autor. El videoclip de la cançó ha estat dirigit per Lluís Sellarès a partir d'imatges d'arxiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat