Safari, una novel·la de l'antropòloga Maite Carranza que vol ser un homenatge al "Tarzan dels micos" ha guanyat el Premi Edebé de Literatura Infantil, dotat amb 25.000 euros. Es tracta d'un llibre pensat per a nens de 10 a 12 anys. I l'escriptora de ciència ficció Elia Barceló, ha obtingut el premi Edebé de literatura juvenil (dotat amb 30.000 euros) amb L'efecte Frankenstein, una revisió de l'obra de Mary Shelley escrita en el segon centenari de la publicació de la seva obra emblemàtica. És la XXVII edició d'aquest premi, i s'han rebut 198 originals en la modalitat Infantil i 91 en la modalitat Juvenil, procedents de tot l'estat i de Llatinoamèrica (en català, castellà, basc o gallec). Carranza i Elia repeteixen premi Edebé per tercera vegada. Els dos llibres es publicaran al març en català, castellà i gallec.

Un Safari on passar-s'ho bé

Vicenç Villatoro, membre del jurat d'infantil, ha glossat l'obra de Carranza, i ha apuntat que el seu primer valor és que es tracta "d'una novel·la sense fórmula, que dialoga amb la novel·la d'aventures africanes i amb altres gèneres". Però, sobretot, apunta que "és una màquina que funciona, perquè està feta per algú que sap fer màquines". I destaca, sobretot, que és una novel·la amb humor, que fa riure amb una història increïble però que dins la novel·la és versemblant. "És el text amb què els membres del jurat ens ho vam passar millor", explica Villatoro.

Els animals més a prop

L'argument de Safari ens porta a l'Àfrica actual. Un nen sord-mut, que pateix burles a l'escola, se'n va de safari a l'Àfrica. I allà es perd per la sabana i és adoptat per una família de ximpanzéchimpas, on les femelles lluiten pels seus drets front als mascles. Carranza ha explicat que ella, a l'igual que el jurat, vol passar-s'ho bé mentre escriu, i apunta que amb aquesta novel·la s'ho ha passat molt bé. A més a més, ha explicat que el bagatge de l'antropologia ha estat essencial a l'hora de crear aquesta novel·la, en què els ximpanzés que havia estudiat a la universitat, le han sido de gran utilidad. "Els animals, i en especial els primats, tenen coses que ens podrien ensenyar als humans. Els ximpanzés demanen perdó quan s'equivoquen, una cosa que no saben fer molts humans". I apunta que "els primats són molt més feministes del que es pensava".

Homenatge a Shelley

L'efecte Frankenstein és la història d'una jove estudiant de Medicina del segle XXI que viatja a finals del segle XVIII i que es toparà amb la història de Frankenstein; en una versió peculiar, en la que aquest el monstre és la víctima de les males praxis del doctor ("com a la vida, on a diferència de als videojocs, tot sempre té conseqüències"). La noia tindrà que sobreviure a les adversitats i ajudar el monstre en un període en què les dones estan subordinades als homes. La membre del jurat, Rosa María Durán, ha presentat la novel·la de Barceló, i també ha afirmat que està molt ben construïda i que "no et deixa ni un sol moment de respir". Es tracta d'una obra que ens transporta a un món fantàstic, però alhora és un homenatge a Shelley, amb referències creuades a la seva obra, i també a la d'Stevenson, a la d'altres autors... L'efecte Frankenstein és una novel·la en clau femenina. La mateixa autora ha afirmat que aquesta obra és "una declaració d'amor a Shelley, però també a la lectura". Segons Barceló "Volia descriure el segle XVIII amb els ulls d'ara, i que els joves sabessin que no sempre s'ha viscut com ara, i que la gent ha hagut de lluitar molt per arribar fins on s'ha arribat". I ha afirmat que ha volgut que aquest llibre sigui un esquer perquè els joves s'atreveixin a llegir el Frankenstein de Shelley.