Alguns artistes han descobert que les tècniques cinematogràfiques tenen grans possibilitats per tal de realitzar les seves creacions. Estrictament no podríem definir les seves obres com pel·lícules, per això es va crear el concepte de videoart (tot i que hi ha qui prefereix usar "imatges en moviment" o "films d'artista"). Però un dels problemes en aquest tipus de creacions és la seva distribució: les fires d'art no estan pensades per aquest tipus de materials. LOOP Barcelona va néixer, justament, amb la vocació de constituir una plataforma per impulsar aquest tipus d'art. Potser no és casualitat, perquè Barcelona ja va ser capdavantera del videoart als anys setanta, quan aquest art estava a les beceroles. Enguany LOOP arriba a la seva catorzena edició, i s'ha convertit en un festival únic a nivell mundial. Es celebrarà del 26 de maig al 10 de juny.

L'organització del LOOP

Aquest any el lema del LOOP és Faraway, So Close, i vol explorar les relacions entre el cinema i el videoart, ja que és obvi que hi ha influències mútues, però també queda clar que es tracta d'objectes diferents, que es mouen per circuïts diferents i que tenen públics diferents. El LOOP té una doble dimensió. Per una part és un esdeveniment obert al públic, en què aquest podrà conèixer les creacions més actuals d'artistes locals i internacionals, però també té una vessant professional. Per això, s'ha organitzat en tres àmbits: el LOOP Festival, el LOOP Fair i el LOOP Studies.

LOOP Festival

El LOOP Festival, la part oberta al públic de l'encontre, es celebra del 26 de maig al 10 de juny. Inclourà més de 400 vídeos i 58 exposicions. No té una única seu física, sinó que passeja les seves exposicions per vuitanta espais de la ciutat: des d'espais dedicats a l'art contemporani, com el MACBA o la Fundació Antoni Tàpies, fins a d'altres museus, com el Frederic Marès o el Museu d'Història de Catalunya, passant per una vintena de galeries privades. Entre les exposicions n'hi ha de caràcter ben divers: des d'un programa de videopoesia en homenatge a Carles Hac Mor, fins a una exposició sobre Harun Farocki, un dels artistes mítics del videoart, mort fa dos anys, passant per Beyond the Tropics, una reflexió sobre el món actual i les seves desigualtats impulsada per 12 artistes de diferents punts geogràfics. L'any passat el festival va tenir prop de 100.000 visites, i els organitzadors esperen igualar-ho aquest any.

Hito Steyerl, que oferirà una conferència - performance a la Fundació Antoni Tàpies.

El cinema

Una part important del LOOP Festival està vinculat a les activitats que es realitzaran els cinemes. Quatre espais col·laboraran amb les projeccions: la Filmoteca de Catalunya, el Zumzeig Cinema, els Boliche Cinemes, els Texas... Però hi ha d'altres activitats en espais menys convencionals. "La finestra indiscreta" és una activitat que es realitzarà mitjançant projeccions a l'espai públic des de finestres d'espais públics o privats del centre de Barcelona. La idea és que no es conegui el programa d'aquesta activitat i que sorprengui a veïns i vianants. I potser la més insòlita és la performance "Perfeccionando muerte", de Javier Peñafiel, que versa sobre la mort del cinema. Es dramatitzarà al cementiri de Montjuïc, a la col·lecció de Carrosses Fúnebres. I entre les activitats més esperades hi ha la participació de dos grans del videoart: Malcolm Le Grice i Anthony McCall. Le Grice recrearà dues de les seves mítiques pel·lícules-performance: Horror Film 1 (1971) i Threshold (1972). I a la Fundació Gaspar s'hi presentarà una exposició del conjunt de l'obra d'Anthony McCall: Solid Lights and Performance, on es combinen el cinema, l'escultura, la instal·lació, el dibuix i la performance.

Malcolm Le Grice, Horror Film 1, 1971.

LOOP Studies

Dins el LOOP, de l'1 al 4 de juny, es celebraran els LOOP Studies, un conjunt de conferències, tallers i taules rodones, destinats a reflexionar sobre la creació de videoart (orientades, básicament, cap als creadors, els crítics i els coleccionistes). Dins d'aquest àmbit hi haurà les LOOP Talks, unes jornades de debat en què participaran destacats artistes d'aquest àmbit. A aquestes sessions s'hi parlarà sobre com exposar els vídeos d'artistes, es plantejarà com difondre aquesta pràctica a públic ampli, i s'estudiarà les pràctiques que estan entre el videoart i el cinema. Totes les LOOP Talks seran en anglès.

LOOP Fair

La LOOP Fair és l'espai reservat per a l'intercanvi comercial de videoart, que tindrà lloc a l'Hotel Catalonia Ramblas. És allà on galeristes, programadors, col·leccionistes i artistes realitzen les seves transaccions. L'any passat va rebre 4.000 visitants i es va convertir en un gran focus de venda d'obres d'art. Aquest any es presentaran 47 films d'artistes, 33 dels quals estrenes, procedents de 20 països (a més a més dels europeus, hi ha convidats de Taiwan, de la Xina, de Puerto Rico, de Mèxic, de Brasil, d'Israel...).

Igor Simic, Melancholic drone (2015), premi Discovery.

El premi Discovery

Coincidint amb el LOOP s'ha convocat un premi de videoart, patrocinat per Estrella Damm, obert a la comunitat internacional: el premi Discovery. L'objectiu d'aquest concurs és promoure la creació en aquest àmbit i va adreçat especialment a artistes joves. Durant el Loop Barcelona les 11 obres finalistes, de entre 600 rebudes, s'exposaran a l'Antiga Fàbrica Damm. El guanyador d'aquesta edició ha estat el serbi Igor Simic, que passarà a formar part de la Col·lecció Loop i l'autor rebrà un premi de 5.000 euros. 

Obertura

El LOOP s'obre, el dia 26, a les 19h30, a l'Arts Santa Mònica, amb l'estrena del vídeo Wonders, de Carles Congost, que va obtenir el II Premi de Videocreació amb aquesta proposta sobre els Musical Youth, un grup anglès de música reggae que va tenir un gran èxit a principis dels vuitantes i que no va tornar a tenir ressò mai més.

Carles Congost, Wonders, guanyador del premi de videocreació.

 

 

Imatge de portada: Anthony McCall, Five Minute Drawing, 1974/2007, Musée de Rochechouart, 2007.