La novel·la gràfica cada vegada ocupa un espai més important en el ventall de propostes editorials. Un gènere que fora gaudeix d'una reputació i prestigi propi del de la prosa i la poesia, i que casa nostra està fent-se un espai propi. Tot i que és impossible resumir en una llista les millors referències que podeu trobar a les llibreries, aquestes son les nostres cinc apostes il·lustrades per aquest Sant Jordi 2021.

Una habitación propia con wifi, Lola Vendetta (Lumen)

Una de les dibuixants amb més coses a dir i per dir actualment. Ment brillant i llapis esmolat, Lola Vendetta es pren un respir en les seves lluites per retirar-se uns dies al camp. Un exili creatiu que serà l'inici d'una nova presa de consciència, el de la Lola Vendetta lliure i ecofeminista.

lola vendetta una habitacion propia con wifi

Negra, Emilie Plateau (Duomo Ediciones)

Una veritable delícia, tant en el seu vessant estrictament artístic, com en el seu rerefons social. Una obra justament multipremiada que ens descobreix la figura de Claudette Colvin, la mare del moviment modern dels drets civils. Inspira profundament i posa't en la pell de Claudette Colvin, una adolescent negra de 15 anys en el més profund de l'Alabama dels anys cinquanta, on des de sempre, blancs i negres han d'estar separats. L'incompliment d'aquesta llei està castigat amb pena de presó o de mort. Ella canviarà la història.

Negra

Voces que cuentan, DDAA (Planeta Comic)

Divuit veus s’han unit en un llibre de més de cent pàgines per explicar a través de text i il·lustracions les històries de diferents dones, algunes autobiogràfiques i d’altres fictícies partint de la realitat. I sí, és un altre llibre sobre masclismes i sobre com ser una dona et condiciona la vida. Perquè fins que no s’hi posi remei, s’explicaran les vegades que calguin les desigualtats que vivim.

 voces que cuentan

Conviviendo 19 días, David Ramírez (Norma Editorial)

El dia 10 d’abril, en ple estat d'alarma i confinament total pel coronavirus, el dibuixant David Ramírez publicava una vinyeta a les xarxes amb el següent text: "Fer vinyetes sobre el teu dia a dia és el que té, de vegades el tema no és el que t’agradaria, sinó el que hi ha. En els dies vinents aniré penjant pàgines ara que per fi es veu la llum al final del túnel. Una abraçada molt especial als qui encara estan a les fosques, i molta força". Així començava COnviVienDo 19 Días, un còmic que narra la història del mateix David i l’Iván, el seu marit, quan aquest últim va contagiar-se de Covid en l'època més incerta de la pandèmia. D’aquestes vinyetes penjades a les xarxes socials en va sortir, finalment, el llibre en format físic.

Conviviendo 19 Dias

Todo bajo el sol, Ana Penyas (Salamandra)

Ana Penyas ens situa a la costa llevantina a principis dels anys seixanta per explicar-nos la història d'una família que pateix les devastadores conseqüències del turisme de masses, motor principal del desenvolupisme econòmic en temps de Franco. Especulació urbanística i drama humà conflueixen en la nova proposta de l'autora de 'Estamos todas bien'. Indubtablement, una de les novel·les gràfiques de la temporada.

Todo bajo el sol