Tothom parlarà demà dels llibres més venuts. Però la veritat és que els llibres més venuts només representen una petitíssima fracció d'allò que s'ha comprat. L'any passat els llibres del rànquing de més venuts només representaven un 7 % del total de les vendes. És possible que aquest any representin molt menys, encara. Sens dubte, se'ls sobredimensiona el protagonisme.

Les Rambles l'aparador més gran

Però a vegades allò que s'oblida és que el dia de Sant Jordi és, també, una ocasió única per aproximar-se a un segment del mercat editorial català que no acostuma a estar present als grans magatzems ni a les grans cadenes. Cada any es publiquen més de 25.000 llibres a Catalunya. La majoria d'ells pràcticament circulen al marge dels circuïts comercials. A més a més, el cicle de vida dels llibres cada cop és més curt. I a les Rambles hi podem trobar llibres vells: algunes obres magnífiques que no s'han tornat a editar però que encara poden fer les delícies del lector d'avui.

L'especialització

No totes les obres que es venen per Sant Jordi són best-sellers. Algunes estan destinades a públics ben reduïts. A la Rambla Catalunya, davant la Granja La Catalana, una parada presentava una mostra increïble de llibres sobre la feina dels calafats, com Manual de aprendiz de carpintero de ribera. Cómo construir su propio barco o la nova edició d'un vell tractat: Tratado de la Calafatería. I a dalt de les Rambles no hi havia llibres sobre vaixells, però sí sobre avions. Aeroteca, una petita llibreria especialitzada en aviació i modelisme tenia una petita mostra de llibres sobre aviació, com Vuelo seguro. Iniciación al vuelo acrobático. I per a aquells que no volien ni navegar ni volar, molt a prop hi podien trobar llibres sobre moltes altres arts, com el Diccionari de l'art i dels oficis de la construcció o l'Apicultura tradicional a la Conca de Barberà (a la mateixa parada hi havia tractats magnífics sobre la ratafia).

La cultura més pura

Per aquells als que els best-sellers els semblen massa lleugers, podien trobar també un impressionant repertori d'escriptors clàssics, en doble versió catalana-llatina: des de l'Ase d'or d'Apoleu fins a la Història de la guerra del Peloponès de Tucídides, passant per l'Eneida de Virgili o les Elegies de Properci.

Llibres d'ahir

Hi havia un llibre emblemàtic del nacionalisme català, que als anys setanta i principis dels anys vuitanta no podia faltar a les biblioteques dels nacionalistes. Era un llibret de petit format, editat per l'editorial Milà, que recollia poemes molt diversos. Avui es podia comprar, completament nou, per només un euro a una paradeta a la zona del metro de Liceu. També hi havien exemplars de Domicili provisonal, de Manuel de Pedrolo, en una edició del 1956. Una joia per als que reivindiquen de nou la figura d'aquest autor.

Els partits i grups polítics

L'extrema esquerra té una alta producció editorial, que normalment passa desapercebuda. A la part alta de les Rambles, la Fundació Federico Engels presentava un ampli repertori dels textos de Marx i Lenin, però no només en edicions antigues, sinó també amb publicacions recents. Una mostra ben patent que hi ha gent que considera encara el marxisme ben viu. A la parada de l'esquerrana editorial Virus, a l'alçada del Poliorama, s'hi pot trobar Poeta muerta, una col·lecció de textos de Patricia Heras, l'escriptora que es va suïcidar després de ser empresonada pel cas 4-F, en un judici ple d'irregularitats.

El nostre esquerrà

A una parada es podia comprar el còmic sobre Andreu Nin publicat recentment per Lluís Juste de Nin. Però hi havia més coses sobre Nin, a les Rambles: en la parada d'un grup trotskista s'hi podia trobar la biografia d'Andreu Nin que va fer fa algunes dècades Pelai Pagès per a la famosa editorial "Z"; i a una altra parada s'hi podia trobar una reedició, nova, dels textos periodístics d'Andreu Nin quan era jove.

Històries del món

En les paradetes dels col·lectius d'esquerres també hi ha obres de caràcter històric referents a d'altres països, com: Con las guerrillas del Vietcong. Es tracta d'un reportatge, dels anys seixanta, d'una periodista francesa que va conviure amb les tropes vietnamites que s'oposaven als nord-americans. També es podia trobar l'autobiografia d'Assata Shakur, una militant de les Panteres Negres que va fugir del seu empresonament i que figura dins la llista dels terroristes més buscats de l'FBI. O fins i tot, en una petita paradeta d'un grup de solidaritat amb l'Àfrica, es podia comprar el còmic Sankara i la revolució, una biografia d'un dels més emblemàtics líders revolucionaris africans.

Els col·lectius

Els grups gays també tenien el seu propi espai a les parades de les Rambles, amb obres com Quiérete mucho, maricón, un llibre que es defineix com a "Manual de éxito psicoemocional para hombres homosexuales". Però també llibres molt més minoritaris sobre aquest grup com Brujería y contracultura gay. No gaire lluny, alguns grups evangèlics venien un manual de títol ben explícit: La Biblia en un año. Just al seu costat, els francmaçons oferien un ampli ventalls de llibres sobre els seus rituals, com els Catecismos masónicos.

La diversitat

Però no tot eren obres revolucionàries. A poca distància de les parades dels moviments esquerrans, un llibre proposava Mil ideas de bordado. Fins i tot hi ha una parada especialitzada en llibres en llengua aragonesa, amb gramàtiques, novel·les, i obres per a infants, com Lo Gorrogoi. Però també es poden trobar obres de difícil catalogació com Plantas en la cazuela. Plantas medicinales y jabones caseros en Euskal Herria.

Edicions de luxe

Al davant de la fira Arts Libris, situada a l'Arts Santa Mònica, al capdavall de la Rambla, s'hi van instal·lar dues paradetes associades a la fira, on s'ofereixen magnífiques edicions d'autor, com les que presentava l'editorial Lindero Libros (per exemple, Sunday Morning). I, enfront seu, un llibre preciós del fotògrag Manel Armengol mostrava les seves fotos de la repressió durant la transició.

La Rambla com a oportunitat

Anar a buscar un llibre determinat, a les parades del centre de Barcelona, per Sant Jordi, és una pèrdua d'oportunitats. A qualsevol racó de les taules, pot saltar la sorpresa. Sant Jordi és un dia per "deixar-se enamorar per algun llibre", com deia, en plena festa, l'escriptor Sebastià Portell.