La pandèmia del coronavirus ens va prendre la Diada de Sant Jordi. El 23 d'abril va passar amb tothom a casa, les llibreries obertes i els carrers deserts, lluny de la imatge tradicional de paradetes de roses, de llibres, de cues per obtenir la signatura de l'escriptor favorit i de gent ramblejant amunt i avall, badant, deixant-se portar per una festa que, malgrat el tòpic, és un dels dies més bonics de l'any.

Per això, des d'abans d'arribar a la nova normalitat –també coneguda com a fase de represa– la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes van tenir clar que s'havia de buscar una data per celebrar una Diada del Llibre i la Rosa alternativa, que ajudés dos sectors molt tocats per la crisi. Sant Jordi suposa un moment culminant tant per editors i llibreters com per floricultors i floristes, i el 23 de juliol –Santa Brígida de Suècia segons el calendari cristià– havia de ser el (no) Sant Jordi d'estiu que permetés recuperar almenys una part d'allò que havien perdut. Juntament amb el Gremi de Floristes i la Cambra del Llibre, les entitats gremials del sector van estar preparant un esquema de celebració que comptava amb complicitats institucionals i tots els vistiplaus del Procicat.

De tota manera, el rebrot estiuenc de la Covid-19 va fer que poques hores després de presentar els plans pel 23-J, la Cambra i els gremis es veiessin obligats a cancel·lar algunes de les previsions, com la que pretenia omplir de parades de llibres i roses el tram central del passeig de Gràcia, entre la plaça Catalunya i el carrer València. L'espai del centre de Barcelona es va acabar anul·lant divendres passat, després que editors com els que formen part de Llegir en català se n'haguessin despenjat, i la Generalitat aconsellés als barcelonins que es quedessin a casa. L'augment de casos també va fer anul·lar bona part de les signatures que els editors havien planificat per als seus autors en llibreries i parades, cosa que obligava a la celebració d'un Sant Jordi d'estiu de proximitat i lluny d'aglomeracions.

 

Les llibreries, a punt

De tota manera, malgrat haver hagut de cancel·lar bona part de les activitats que llibreters i editors havien preparat durant setmanes, el món del llibre no tira la tovallola i anima tothom a visitar les llibreries per trobar la millor lectura per aquest estiu, estiguem confinats o puguem marxar a la platja. La majoria de llibreries de Barcelona, com Laie o Documenta o La Tribu, a Sant Andreu, no han previst la instal·lació de parades al carrer –sí que ho faran, però, La Impossible o La Memòria, de Gràcia–, però obriran al llarg del dia perquè ningú es quedi sense llibre. A més, durant la jornada es podrà disposar del 10% de descompte habitual per Sant Jordi.

Escriptors previsors

Tot i que s'han anul·lat bona part de les signatures previstes a Barcelona, alguns autors passejaran per llibreries per estampar la seva signatura a les seves darreres novetats, com Carla Gràcia, Julià Guillamon o Rafel Nadal. D'altres, molt previsors, han signat ja llibres que es podran trobar en alguns establiments, com la nova llibreria Ona.

Roses vermelles i blanques

El Gremi de Floristes posa a la venda demà la rosa blanca que, acompanyant la tradicional rosa vermella, vol apel·lar a l’esperança i al dol que no s’ha pogut celebrar. 

Arreu del país

Tot i que la festa del llibre i la rosa no es podrà celebrar al carrer en una desena de municipis del Segrià –entre els quals, Lleida–, a Figueres, Vilafant i Reus –que se'n va desmarcat de bon principi–, diverses ciutats de Catalunya han decidit tirar endavant els plans del sector. En aquest sentit, Girona, Vilafranca del Penedès, Tarragona o Vic tindran una diada el més semblant possible al Sant Jordi de primavera, amb parades de llibres i roses al carrer. L'únic problema, però, seran les previsions metereològiques que anuncien un nou dia de calor intensa.