La dibuixant Yayo Kawamura, coneguda sobretot pels seus llibres Quin munt d'animals! Quin munt de vehicles!, presenta ara Quin munt de coses! (ed. Cruïlla). El plantejament d'aquest llibre és similar al dels anteriors, però en gran format: uns dibuixos atractius que presenten objectes, oficis i éssers que els nens coneixen bé. Una mena de gran mosaic on el nen aprèn a identificar i anomenar el seu entorn: les coses de casa, les plantes i els animals, els vehicles, els oficis, els estris de cuina, els aliments... El llibre està fet amb pàgines gruixudes, de cartó, el que fa que sigui adequat per a nens a partir dels 3 anys.

Em feu un lloc?

ING Edicions presenta Em feu un lloc? de Loek Koopmans. Un petit conte il·lustrat per als nens que comencen a llegir. S'inspira en una història tradicional russa. En un bosc nevat, sis animals busquen un cau on ficar-se per fugir del fred. Usa frases amb elements repetits, perquè els nens puguin gaudir del ritme. Una història sobre la solidaritat i l'amistat, ideal per a nens d'uns sis anys.

Em feu un lloc?

El primer atles

Als nens els fascinen els mapes. I és molt important que aprenguin a entendre els mapes des de petits. Aleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński ens ofereixen un Atlas del mundo molt especial, pensat per als més petits (l'ha publicat Maeva Young). És integrat per uns mapes generals, per continents, seguits d'unes pàgines dedicades a països concrets, en què s'indiquen monuments famosos, peculiaritats gastronòmiques, fenòmens climàtics... Són 55 mapes a doble pàgina, amb un total de 4.000 il·lustracions. Aquest atles afegeix algunes aportacions curioses i molt atractives; per exemple: s'indiquen els noms de nena i de nen més freqüents a cada Estat. Evidentment, en una obra d'aquest tipus hi ha molts tòpics, i pot resultar molesta una visió excessivament estatalista, però és un llibre que els nens adoraran. En realitat, es tracta d'una obra que des de la seva publicació ha obtingut molts premis, tant per les seves qualitats com a llibre infantil, com per la seva capacitat de divulgació de coneixements geogràfics. Aquest Atlas del mundo és recomanat per a nens majors de 9 anys.

Reviure un clàssic

La Magrana ha reeditat, en gran format, un dels clàssics moderns de la literatura infantil: Charlie i la fàbrica de xocolata. Un llibre que es va publicar el 1968 però que encara manté intacte tot el seu encant (no en va se'n van fer sengles adaptacions cinematogràfiques el 1971 i el 2005). En Charlie troba, dins d'una xocolatina, un bitllet d'or que permet una visita a la fàbrica de xocolata del seu barri. Gràcies a aquest bitllet fa la coneixença del senyor Wonka, el propietari de la fàbrica, i durant la visita a l'establiment viurà grans aventures. Es recomana llegir-lo cap als 10 anys.

De bojos

I per als que ja són més grandets, un llibre fantàstic i original: Loco por los monos, d'Owen Davey (SM Ediciones). Una obra de divulgació científica que demostra que el coneixement no està renyit amb l'entreteniment. Davey és il·lustrador, però l'interessa molt la natura. De fet, ha publicat llibres sobre guineus, sobre ocells, sobre bisons... Per fer aquest llibre, Davey va emprendre una llarga tasca de documentació, i això li ha permès fer una obra on la qualitat científica es compagina amb la qualitat del dibuix. Amb uns dibuixos inspirats en els de fa unes dècades, Davey explica moltes curiositats sobre els micos que fascinaran a petits i grans.