El cineasta català Juan Antonio Bayona vol portar a la gran pantalla la Guerra Civil espanyola a partir del llibre més destacat del periodista i escriptor Manuel Chaves Nogales, A sangre y fuego. Héroes, bestias y mártires de España (1937), un projecte en què treballa "des de fa anys". Així ho ha anunciat aquest diumenge el cineasta durant la seva participació en el cicle 'Veus Essencials. Diàlegs a l'entorn del Cine Europeu' del Festival de Cinema de Sevilla. L'obra de Chaves Nogales, condemnada a l'ostracisme durant 50 anys, ofereix un testimoni de primera mà del conflicte armat espanyol en què s'hi denuncien les atrocitats de tots dos bàndols. "Tant de bo pugui ser una realitat. Em fascina la visió humanista del món que té Chaves Nogales", ha afirmat.

Juan Antonio Bayona ha estat un dels convidats del nou cicle del certamen, un esdeveniment que ha reunit alguns dels grans talents cinematogràfics del panorama europeu, on ha repassat la seva obra i els seus referents de la gran pantalla, a més d'explicar anècdotes de la seva trajectòria.

Preguntat pels projectes de futur durant la xerrada, el cineasta ha reconegut que evita concretar sempre quin serà el "proper" perquè sempre en té "tres o quatre sobre la taula". "Tinc la sort de tenir un peu a Hollywood i un altre a Espanya, que em permet beneficiar-me dels dos mons", ha concretat. En aquest sentit, però, ha avançat que un dels quals fa més anys que hi treballa és justament el del periodista i escriptor republicà de Sevilla. Agustín Díaz Yanes n'està redactant el guió.

La mirada de Chaves Nogales

Redescobert a la dècada dels noranta, Chaves Nogales és considerat un dels periodistes i escriptors espanyols de referència del segle XX. Va començar a exercir a la seva ciutat natal, Sevilla, i després es va traslladar a Madrid, on va assolir el zenit professional escrivint reportatges per als principals diaris de l'època. Amb la Guerra Civil, es va posar al servei de la República, posició que va fer palesa amb nombrosos articles i editorials. Va ser director del diari Ahora, rotatiu republicà de centre esquerra afí a Manuel Azaña. Al final de la guerra, es va exiliar a França. Amb l'arribada dels nazis, va traslladar-se a Londres, on va morir amb 46 anys.

A més de periodista, va ser autor d'una nombrosa obra literària avançada a l'època. En destaca A sangre y fuego. Héroes, bestias y mártires de España (1937), nou relats que donen testimoni de la Guerra Civil i on Chaves Nogales denuncia les atrocitats de tots dos bàndols. El seu discurs en defensa de la democràcia i contra els totalitarismes va fer que l'obra fos condemnada a l'ostracisme durant 50 anys. Redescobert a la dècada dels noranta, actualment és considerat un dels grans periodistes i escriptors espanyols del segle XX.

bayona andes portada
J. A. Bayona acaba de finalitzar el rodatge de La sociedad de la nieve

Un anunci coincidint amb el final de l'últim rodatge

El també director d'El orfanato (2007), Lo imposible (2012) i Un monstre em ve a veure (2016), 'Jota' Bayona va fer el salt definitiu a escala internacional amb Jurassic World. El regne caigut i, més recentment, ha dirigit dos capítols de l'exitosa sèrie El senyor dels anells.

El director acaba de rodar el llargmetratge La sociedad de la nieve per a Netflix, en què torna a gravar en castellà després de 14 anys i que traslladarà a la pantalla gran la tragèdia aeronàutica als Andes del 1972. La crònica narra l'accident del vol 571 de la Força Aèria Uruguaiana, que traslladava un equip de rugbi a Xile. L'avió es va estavellar en una glacera i els 29 supervivents van quedar atrapats en un dels entorns més inaccessibles i hostils del planeta. El rodatge s'ha fet entre el Parc Natural de la Sierra Nevada, l'Argentina i Xile.