Les rutes de l'esclavatge, un gran projecte de Jordi Savall sobre la memòria musical de l'esclavatge, ha estat girant per diversos països europeus i els Estats Units, i fins i tot ha arribat a algunes ciutats espanyoles. I, malgrat tot, encara no s'ha pogut veure a Catalunya. Ara, el Festival Grec de Barcelona i el Festival de Torroella de Montgrí s'associen per estrenar-lo aquest estiu, a nivell català, amb dos concerts diferents i complementaris. Jordi Savall evocarà la vergonyant història de deportació i esclavatge a què van ser sotmesos més de 25 milions d'africans entre els segles XV i XIX amb 27 músics i un recitador provinents de tres continents (Europa, Àfrica i Amèrica).

LCR HXXI © David IGNASZEWSKI

© David Ignaszewski.

El 29 de juliol del Grec oferirà la primera de les versions, centrada en l'Amèrica del Nord i el Carib del 1620 al 1865. Per la seva part, el Festival de Torroella de Montgrí inaugurarà la seva 39a edició el 2 d'agost amb la segona versió del programa, que se centra en el viatge d'Àfrica al Nou Món passant per Europa (Espanya i Portugal).

Jordi Savall reuneix per aquests dos concerts a músics del Mali, Mèxic, Colòmbia, Brasil i el Canadà, així com a dos dels seus grups, la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, que interpretaran un repertori que beu per una part de les formes musicals hispanes inspirades en cants i balls dels esclaus i els indígenes americans i, per l'altra, de músiques conservades a partir de les antigues tradicions dels descendents dels esclaus i de les formes i models africans, com les músiques de les tradicions dels griots conservades a Mali. Entre les músiques s'intercalen testimonis i descripcions detallades dels cronistes de l'època i de religiosos sobre les expedicions de captura d'esclaus a Àfrica, textos que seran recitats per l'actor català d'origen gambià Babou Cham.

Amb aquest projecte musical, Savall vol retre "un emotiu homenatge en memòria d’aquest període obscur, tot apel·lant cadascú de nosaltres al deure de reconèixer l’extrema inhumanitat i els terribles patiments causats a totes les víctimes d’aquest horrible comerç".
 

Foto de portada: Claire Xavier.