Jordi Savall torna als Estats Units amb Les Rutes de l'Esclavatge, el seu projecte que encadena els llegats de l'esclavatge a tres continents: Europa, Àfrica i Amèrica. Un recorregut musical que arranca a l'Europa medieval i que després de passar pel Mali i per Madagascar, acaba amb la música dels descendents americans dels esclaus, des de Colòmbia fins als espirituals negres nord-americans. L'1 de novembre Jordi Savall, amb la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, serà a la Universitat de Pennsilvània, a Filadèlfia, el 3 de novembre serà a Berkeley, el 4 actuarà a Stanford, el dia 6 a Seattle, i el dia 8 tancarà la seva gira a Austin. Aquestes actuacions tenen suport del Departament de Cultura de la Generalitat, de l'Institut Ramon Llull i de la UNESCO.

Un projecte multinacional

Jordi Savall, en aquest cas, dirigirà un equip multinacional. Als membres habituals de la Capella Reial de Catalunya i d'Hespèrion XXI se li afegiran els nord-americans René Marie i Neema Bickersteth; Mohammed Diaby, Tanti Kouyaté i  Ballaké Sissoko, del Mali; Leopoldo Novoa, de Colombia; els mexicans Ada Coronel, Enrique Barona i Ulises Martínez; i els brasilers Maria Juliana Linhares i Zé Luis Nascimiento.

La veu dels sense veu

Savall va voler, amb aquest projecte, recordar un dels episodis més ignominiosos de la història de la humanitat. Pensava que la música era essencial per reflectir l'experiència del tràfic d'esclaus, perquè els captius eren desposseïts de tot, excepte de la seva veu i de la seva cultura. I la seva cultura i la seva música van creuar oceans i es van empeltar en terres llunyanes. El cant i la dansa eren els únics espais d'expressió i de comunicació que mantenien els esclaus, i va ser gràcies a ells que van poder comunicar les seves emocions. Els ritmes originaris de l'Àfrica, i els creats pels esclaus a Europa i a Amèrica van ser recollits en els enregistraments de vídeo i àudio Les rutes de l'esclavatge, que va editar Alia Vox, i que recullen el concert interpretat al Festival de l’Abadia de Fontfreda el 19 de juliol de 2015.