L'escriptor Jordi Cabré Trias (Barcelona, 1974) és el guanyador del 59è Premi Sant Jordi de novel·la, que ha atorgat Òmnium Cultural en la tradicional Nit de Santa Llúcia que s'ha celebrat avui a Sabadell. Cabré, que ja va ser finalista del premi dues vegades, amb Rubik a les palpentes, l'any 2004, i amb Després de Laura, l'any 2010, ha obtingut finalment el guardó amb la seva vuitena novel·la Digues un desig. L'obra guanyadora, segons el jurat format per Maria Campillo, Miriam Cano, Fe Fernández, Ferran Gadea i David Guzmán, planteja un joc de miralls carrolià que s'endinsa en el territori de la metaficció, amb diferents capes de lectura i en un diàleg constant amb diferents formes de creació, des de Lewis Carrol a Francesc Trabal, amb obres de diferents disciplines artístiques.

Premis Santa Llúcia/Òmnium Cultural

En nom del jurat, Guzmán n'ha destacat "l'ambició intel·lectual, la vocació estilística, autoconsciència literària, acurada expressió lingüística, diàleg entre diferents formes de creació i una trama que fa dubtar el lector de l'equilibri entre la realitat i la ficció", a més de posar en valor l'humor, a vegades negre, i la ironia de Cabré. L'autor ha descrit Digues un desig com un thriller psicològic que s'inicia amb un escriptor que el dia de Sant Jordi descobreix en una llibreria una autobiografia seva no autoritzada, ben diferent de la seva vida aparentment anodina que el perjudica. En ella s'hi explica una història d'amor destructiu. Cabré assegura que tot plegat és una reivindicació de la ficció, "a vegades la línia que separa ficció i realitat és molt fina i es poden confondre" ha assegurat. 

Aquest és el primer any que Òmnium Cultural i Enciclopèdia Catalana coediten l'obra guanyadora del Sant Jordi, un premi dotat amb 60.000 euros. La renovació dels jurats dels diferents premis ha anat aparellada amb la consagració d'autors nascuts tots ells a la dècada dels setanta-vuitanta.

El Mercè Rodoreda per Víctor García Tur

El 21è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions ha guardonat Víctor García Tur (Barcelona, 1981), autor d'El país dels cecs. García Tur rep el premi de conte de la Nit de les Lletres Catalanes després de ser guardonat amb el Just M. Casero 2017 per Els Romanents. De fet, tot i la seva joventut, el guardonat també té al seu haver el Premi Documenta 2009 i el Marià Vayreda 2016. Marina Porras, membre del jurat format per Francesc Ardolino, Joana Masó, Jordi Mir i Clàudia Rius, ha destacat l'alegria i la sorpresa del jurat davant d'aquesta obra, de la qual ha destacat la qualitat literària. Els contes contenen una reflexió sobre el plagi, la falsedat i la originalitat en la literatura, és a dir, la mateixa idea de literatura i tradició. "Posa al joc al centre de la literatura i juga amb molts elements per interpel·lar al lector. Aquest llibre necessita molt el lector" ha assegurat la portaveu del jurat.

Víctor García Tur/Òmnium Cultural

Víctor García Tur ha comparat el recull amb un karaoke on triar les teves cançons favorites. "He reelaborat i reescrit contes que m'agraden molt de Jorge Luis Borges, Rydard Kipling o Ursula K. Le Guin, portant-los cap a mi i, per tant, fent-los anar cap a una altra banda, amb la idea d'homenatge i herència". Per exemple, al llibre hi apareix un alter ego de Borges català, en Jordi Borjas, un escriptor que s'intenta obrir camí a la Barcelona dels anys 30 i que, per culpa de la Guerra Civil, va a parar a l'exili a Argentina on esdevé una figura literària.

Carles Rabassa es fa amb el Riba

El poeta Carles Rabassa (Palma, 1977) és el guanyador del 60è Premi Carles Riba de Poesia. La també poeta i portaveu del jurat Maria Cabrera ha destacat l'alta qualitat dels originals presentats. Sons bruts està format per 68 sonets que parlen d'amor, i de mort en forma d'autoretrat mutant, escrits al llarg de quinze anys, fruït d'un desamor que el va portar a escriure emmirallant-se en la tradició.

Carles Rebassa/Òmnium Cultural

A banda dels tres guardons principals, el Premi de Narrativa Juvenil Joaquim Ruyra ha estat per L'alè del drac de Maite Carranza, una novel·la sobre el jove Antoni Gaudí, amb misteri, crònica històrica, feminisme, i molta passió. El Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies ha estat per a La Liang dins del quadre, de Núria Franquet, un conte sobre el desarrelament infantil.