Un dels llibres més exitosos de l’última dècada ja té seqüela. John Boyne (Dublín, 1971) ha decidit continuar la història d'El noi del pijama de ratlles, una novel·la que, des que es va publicar el 2006, ha passat a formar part de la memòria col·lectiva de l’Holocaust, després de vendre més d’onze milions d’exemplars a tot el món i triomfar també als cinemes.

Boyne publica ara Quan el món es va trencar (Empúries, Salamandra), un llibre en què imagina la vida de la família del petit Bruno després del seu tràgic destí creuant el filferro espinós d’Auschwitz. El resultat és una narració amb una gran càrrega emotiva, que se centra en la vida de la Gretel Fernsby, germana del Bruno, convertida ara en una anciana nonagenària que viu una existència tranquil·la en un pis de Londres, després d’haver passat mitja vida fora d’Alemanya. Quan uns nous inquilins es traslladen al pis de sota del seu, però, el passat que s’havia esforçat tant per a deixar enrere tornarà amb virulència.

quan el mon es va trencar

Una història de maduresa

Si la història del Bruno i l’Schmuel a El noi del pijama de ratlles tractava la força de la innocència enmig de la crueltat de l’extermini, Boyne explica que a Quan el món es va trencar ha volgut esborrar qualsevol traça d’ingenuïtat. La Gretel és un personatge madur i ancià, i la narració reflecteix aquesta naturalesa: “jo també he madurat i potser soc menys naïf, i això queda reflectit en aquesta història”, afirma l’escriptor irlandès.

D’aquesta manera, temes com l’amistat o el poder de la mirada infantil en un dels episodis més foscos de la història deixen pas a una narració que explora la responsabilitat i la culpa i que tracta de respondre a la pregunta de què fer amb la càrrega familiar d’haver participat decisivament en la gestió del camp de concentració d’Auschwitz.

La narració tracta de respondre a la pregunta de què fer amb la càrrega familiar d’haver participat decisivament en la gestió del camp de concentració d’Auschwitz

Boyne intenta respondre a aquesta qüestió a través del personatge de la Gretel, que ha carregat durant dècades el secret del seu origen familiar, sense poder resoldre les tensions que li provoca. “No estic interessat en la gent que comet els crims, sinó en la gent que sap que s’estan cometent i no fan res per aturar-ho”, diu l’autor. “La Gretel no és responsable de les coses que va fer el seu pare, però sí que és responsable del secretisme que va seguir i de no donar informació per poder esborrar-se de la història”.

Quan una nova família comença a viure al seu edifici i s’adona que el seu nen ho està passant malament, el personatge sent que el destí li brinda una oportunitat de redempció potencial, de demostrar que ha après de la seva experiència, i haurà de decidir si l’accepta o no, amb el record del Bruno, que se li torna a despertar. La novel·la s’endinsarà en els conflictes morals de la responsabilitat i el pes de la història i la tragèdia en majúscules.

john boyne

La memòria de l’Holocaust

Boyne, que ha publicat una vintena de novel·les tant juvenils com per a adults, durant la presentació amb la premsa de Quan el món es va trencar ha explicat que des del principi sabia que en algun moment acabaria tornant a la història que l’havia fet saltar a la fama literària mundial. Però que calia esperar el moment en què se sentís preparat. “Tenia la sensació que continuar la història just després de publicar El noi del pijama de ratlles seria un error”, diu. “Es va convertir en un fenomen tan gran que semblaria que només volia treure’n diners, i, d’altra banda, no estava preparat; necessitava temps i distància”.

Disset anys després, la seva intuïció com escriptor, en què afirma que intenta confiar sempre, li ha dit que havia arribat el moment, i s'ha tornat a submergir en un tema que confessa que l’apassiona i sobre el qual també sent responsabilitat. “Estic intentant posar el meu granet de sorra per tal de mantenir viva aquesta història, per això no entenc que es critiqui que tracti el tema de l’Holocaust als meus llibres, per molt que no sigui jueu”, ha respost quan se li ha preguntat si el món es podia oblidar del nazisme.

niño pijama rayas
Imatge de l'adaptació cinematogràfica d'El noi del pijama de ratlles.

Davant de la desaparició progressiva dels supervivents de l’Holocaust, l’autor es mostra preocupat i sent que això redobla d’alguna manera la importància de mantenir-ne viva la memòria. “Vaig tenir la sort de conèixer supervivents de l’extermini durant la gira de presentació del llibre i de tenir una generació de lectors que també els havien conegut”, però recorda que arribarà un moment en què la seva presència s’haurà esvaït. També ha volgut mencionar el comportament frívol d’alguns turistes quan visiten el camp en l’actualitat i la seva tendència a fotografiar-lo, que en alguns casos veu com “una falta de respecte”.

Les xarxes i la censura

Boyne també ha parlat de l’efecte de les xarxes socials al món literari. Afirma que “seria molt difícil publicar El noi del pijama de ratlles avui”, en un moment en què diu que a internet es critiquen els llibres sense que qui ho fa s’hagi molestat a llegir-los. “El 2006, quan es va publicar, els lectors s’hi van apropar sense prejudicis. Quan l’any passat vam anunciar aquesta nova novel·la, ja hi havia gent criticant-la a les xarxes sense que jo n’hagués ni tan sols acabat la versió final”, s’ha exclamat.

John Boyne: "Quan l’any passat vam anunciar aquesta nova novel·la, ja hi havia gent criticant-la a les xarxes sense que jo n’hagués ni tan sols acabat la versió final"

L’autor afirma que no llegeix les crítiques i que prefereix mantenir-se al marge de les discussions a internet, on diu que les xarxes “poden amargar el dia d’algú amb només 280 caràcters”. Boyne visitarà Barcelona per Sant Jordi, en un mercat, el català, on ja ha venut 120.000 exemplars del seu best-seller i on presentarà un llibre que torna a apuntar directament cap a l’èxit.