80 anys després de la seva gesta, l’heroi de Berlín finalment arriba a la gran pantalla

Tot i ser una de les majors icones de la història moderna de l’esport, i el seu un d’aquells relats que tant ens agraden perquè el bo s’imposa als dolents, curiosament, tret d’un telefilm de 1984, la vida de Jesse Owens no havia estat mai traslladada al cel·luloide. 80 anys després de la seva gesta i a les portes d’un estiu olímpic, l’heroi de Berlín finalment arriba a la gran pantalla.  

Jesse Owens va ser un extraordinari atleta afroamericà que va guanyar-se l’eternitat després de ridiculitzar l'Alemanya nazi en els Jocs Olímpics de Berlín el 1936. Les seves espectaculars marques, traduïdes en quatre medalles d’or, van tirar per terra la teoria de la supremacia de la raça ària que intentava imposar el règim totalitari  del monstre Adolf Hitler. 

Dirigida pel jamaicà Stephen Hopkins, cineasta que en el passat va signar títols com Judgment Night (1993) o Lost in Space (1998), i que en els últims anys ha centrat la seva producció en la ficció catòdica dirigint capítols de sèries com 24, Californication o Shameless, i amb un repartiment encapçalat per Stephen James en el rol central i completat per Jason Sudeikis, Jeremy Irons, William Hurt i Carice van Houten; El héroe de Berlín no és una pel·lícula grandiosa però compleix amb els requisits dels biopics esportius.   

Especialment interessant en els passatges menys coneguts d’aquesta història: els de l’atleta d’origen humil que ha d’obrir-se pas en els anys de la gran depressió, els del velocista negre que en el seu periple a la Universitat d’Ohio ha de superar tots els prejudicis racistes per fer realitat el seu somni…; El héroe de Berlín partia amb l’avantatge que no havia d’exagerar a l’estil de Hollywood les traces heroiques del relat, doncs l’esdevenir real de Jesse Owens no requereix d’hipèrboles desproporcionades. Amb tot, al film li manca un xic d’èpica i memorabilitat. Una història de medalla d’or explicada en una pel·lícula de medalla de bronze.    

El héroe de Berlín

Títol original: Race

Any: 2016

Data d’estrena: 15/04/2016

Durada: 134 min.

País: Canadà 

Director: Stephen Hopkins

Guió: Joe Shrapnel, Anna Waterhouse

Repartiment: Stephan James, Jason Sudeikis, William Hurt, Jeremy Irons, Carice van Houten, Amanda Crew

 

ESCENES EXTRA

The Lady in the Van

Un bon dia, la senyora Shepherd, una dona d'orígens incerts, aparca la seva furgoneta en una vorera de Londres, en l'accés a la casa de l'escriptor Alan Bennett. El que al principi anava a ser una cosa temporal, un favor a contracor, s'acaba convertint en una relació que canviarà les vides de tots dos. I és que la senyora Shepherd es va quedar a viure allà durant 15 anys. Exquisida adaptació de les memòries del dramaturg, guionista i novel·lista britànic. Comèdia negra segrestada, una vegada més, per la magistral interpretació de, l’aquí entranyable refunfunyadora, Maggie Smith. Director: Nicholas Hytner. Repartiment: Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent, Dominic Cooper, James Corden, Frances de la Tour.

Redención (Los casos del Departamento Q)

Un antic missatge és trobat en una ampolla a Escòcia després d'un llarg viatge a través de l'oceà. La nota és difícil de desxifrar, però quan l'investigador danès del Departament Q ho aconsegueix, ajudat pel seu particular equip haurà de resoldre un cas que es donava per tancat i del que pràcticament han desaparegut totes les proves. Tercera entrega de la saga Los Casos del Departamento Q, thriller embolcallat d’aquestes atmosferes malaltisses tan característiques del noir escandinau. Director: Hans Petter Moland. Repartiment: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Johanne Louise Schmidt, Jakob Oftebro, Pål Sverre Hagen, Lotte Andersen.

El incendio

Lucía i Marcelo tenen 30 anys. Amb cent mil dòlars a la butxaca, estan a punt de  pagar la seva futura casa. Però el venedor no arriba i l'escriptura es posterga. Frustrats tornen al seu antic apartament de lloguer  i amaguen els diners. En el transcurs de les següents 24 hores es revela la veritable naturalesa de l'amor entre la parella. Drama subtil i intens sobre les relacions humanes. Notable debut a la direcció del realitzador argentí Juan Schnitman i més que remarcable exercici interpretatiu de la parella protagonista. Director: Juan Schnitman. Repartiment: Pilar Gamboa, Juan Barberini, Luis Biasotto, Marcelo D'Andrea.

ALTRES ESTRENES D’AQUESTA SETMANA

El llibre de la selva. Director: Jon Favreau. Repartiment: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson.

El secreto de una obsesión. Director: Billy Ray. Repartiment: Chiwetel Ejiofor, Julia Roberts, Nicole Kidman, Dean Norris, Michael Kelly.

Victor Frankenstein. Director: Paul McGuigan. Repartiment: Daniel Radcliffe, James McAvoy, Jessica Brown Findlay, Mark Gatiss, Andrew Scott, Louise Brealey.

Cantinflas. Director: Sebastián del Amo. Repartiment: Óscar Jaenada, Michael Imperioli, Ilse Salas, Luis Gerardo Méndez, Ximena González Rubio, Ana Layevska.

Mi amor. Director: Maïwenn Le Besco. Repatiment: Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel, Isild Le Besco, Chrystèle Saint Louis Augustin, Patrick Raynal.

Reina Cristina, la mujer que fue Rey. Director: Mika Kaurismäki. Repartiment: Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, François Arnaud, Laura Birn, Peter Lohmeyer.