Jaume Clotet ha estat el guanyador del 56è Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana amb la seva novel·la La Germandat de L'Àngel Caigut, un reconeixement convocat per l'editorial Destino que s'ha donat a conèixer aquest dissabte en el tradicional sopar literari a l'Hotel Palace de Barcelona. En la mateixa cerimònia també s'ha descobert el 80è Premi Nadal de novel·la en castellà. Els guanyadors han pres el relleu de La llei de l'hivern, de la periodista Gemma Ventura Farré, i Nosotros, de Manuel Vila, guanyadores de l'edició del 2023 dels premis Josep Pla i Nadal, respectivament.

Un pla de premi

Jaume Clotet ha estat el guanyador del 56è Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana amb la novel·la La Germandat de L'Àngel Caigut, albíxera que ve acompanyada d'una dotació de 10.000 euros. La nova novel·la del periodista barceloní, guanyador del Premi Nèstor Luján de novel·la històrica 2016 amb El càtar proscrit, és un thriller actual amb elements històrics. El relat s'inicia l'any 1291 a Terra Santa amb un grup de Templers que són expulsats de Jerusalem, moment en què la història, se situa a l'any 2021 establint-se una batalla entre el bé i el mal que marcarà el futur de la humanitat. 

Juntament amb el relat premiat, el jurat, format per Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Manuel Forcano i Glòria Gasch, també ha volgut destacar 4 novel·les finalistes entre les 37 presentades, originals provinents de tot l'àmbit de parla catalana; obres, principalment, vinculades als gèneres de la novel·la històrica, fantàstica, narrativa memorialista i de caràcter intimista. Els 4 títols finalistes han estat Enxarxats de Sami Vidal (pseudònim), 11990: Un diari de Gaspar Jaén Urban, Esprémer el temps de Maria Mitjans Serveto La medusa de Carles Solé Fajardo.

Premis Nadal César Pérez Gellida 2024 josep pla jaume clotet / Foto: Carlos Baglietto
Premi Nadal per César Pérez Gellida i premi Josep Pla per Jaume Clotet / Foto: Carlos Baglietto

Història d'un premi

Organitzat per l'editorial Destino, la mateixa que va publicar bona part de l'obra de l'escriptor empordanès, va ser l'any 1968 quan es va concedir per primera vegada  el Premi Josep Pla, molt probablement el premi literari més rellevant en llengua catalana. En aquella primera edició, el reconeixement va ser per un joveníssim Terenci Moix, que va endur-se el guardó per la seva novel·la Onades sobre una roca deserta. Des d'aleshores el Josep Pla, premi obert a tota mena de gèneres: novel·la, conte, relat, llibre de viatges, memòries, biografia, diari..., i actualment dotat amb una albíxera de 10.000 euros,  ha estat la plataforma d'enlairament d'alguns dels noms més importants de les lletres catalanes contemporànies, entre altres Baltasar PorcelTeresa PàmiesMaria Mercè Roca, Àlex Susanna, Miquel de Palol, Empar Moliner, Sebastià Alzamora, Melcior Comes, Gaspar Hernàndez, Llucia Ramis o Marc Artigau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!