Deu anys després de Jo confesso, l'escriptor Jaume Cabré (Barcelona, 1947) torna a les llibreries amb una nova novel·la. Consumits pel foc és, segons Emili Rosales, director editorial del Grup 62 i Destino, "una petita obra mestra" d'un "gran referent de la literatura catalana", especialment a nivell internacional. L'expectació per la publicació d'aquest nou llibre de Cabré –el seu darrer llibre de narrativa és Quan arriba la penombra, publicat l'any 2017– és tal que abans de posar-se a la venda ja se n'han anunciat nou traduccions. De moment arriba avui a les llibreries, acompanyat de la traducció al castellà, publicada per Destino. 

De fet, el mateix Cabré ha volgut relativitzar aquesta expectació, recordant que, a diferència dels lectors, ell no té pressa, i quan aquests li demanen si no escriu perquè fa temps que no publica, té la temptació d'agafar-los pel coll i recordar-los que continua treballant. "No m'afecta gens que faci tres anys o deu que no publico.... Escric cada dia!". 

En aquest sentit, ha compartit amb la premsa el volum dels esborranys que han donat lloc a la novel·la, després de molt de temps d'escriptura i reescriptura. "Si jo no em puc creure les coses no se les creurà el lector", ha assegurat en roda de premsa des de casa seva, a Matadepera. Tot i que va enllestir la novel·la durant l'any passat, la pandèmia no s'ha escolat a Consumits pel foc: "No se m'hauria acudit fer sortir la pandèmia en el que estic escrivint, més aviat vull protegir aquest món que construeixo" ha sentenciat.

 Consumits pel foc Jaume Cabré

Homenatge a la literatura

Consumits pel foc és, pel seu editor Josep Lluch, "una novel·la breu i intensa on Cabré desplega les seves dots de narrador murri", amb personatges abocats a situacions límits, una tensió narrativa com la corda d'un violí i un ús feliç de la llibertat creativa... Repleta d'homenatges literaris, la narració està protagonitzada per Ismael, un jove que no ha tingut una infantesa fàcil i que es guanya la vida com a professor de llengua i literatura, i que viurà una situació límit després de la qual haurà de recuperar la memòria i reconstruir què ha passat, just quan acaba de retrobar una antiga veïna amb qui ha iniciat una relació, la Leo, dependenta d'una merceria inspirada en un comerç desaparegut de Terrassa.

Ismael, el protagonista, té un nom amb una clara ressonància a Moby Dick, en una novel·la que és tot ella un homenatge a la literatura i al seu poder, que es pot interpretar com un advertiment –no buscat per l'autor– de pèrdua de referents literaris a la nostra societat. En aquest sentit, els personatges que interactuen amb Ismael no són capaços de reconèixer l'univers de referents que ell, com a bon lector, utilitza. L'escriptor, que defuig l'explicació de la trama per evitar els spòilers, ha reconegut que una de les petites desgràcies que ocorren al protagonista s'inspira en una experiència autobiogràfica, quan va ser acomiadat de l'acadèmia on treballava per haver compartit amb els alumnes un poema en català. "Escriure-ho ha estat la manera d'expulsar aquest record". 

Al costat de la trama d'Ismael, Cabré hi introdueix un petit senglar. De fet, d'aquest singular element neix la citació que obre el llibre. El seu amic Zvi Katz, lector voraç a cavall d'Israel i Mèxic, li va respondre "¿Y qué?" quan li va comentar que tenia començada una novel·la protagonitzada per un godallet. Sobre aquest animal, Cabré confessa que els personatges són una capsa de sorpreses. "Aquest godallet no fa ombra al protagonista oficial, però té una presència important a la novel·la".

Sobre la presència dels senglar a Consumits pel foc, Cabré ha recordat que quan era minyó escolta li van posar com a sobrenom "senglar sorrut", uns animals que han anat apareixent a la meva obra i la meva vida. En aquest sentit, ha recordat una trobada caminant cap a la Mola, amb un senglar mascle que se'l va quedar mirant fixament. "Per tant, era lògic que un dia o altre aparegués en una novel·la" ha sentenciat. "Vaig veure que podia mantenir la presència del godallet que té tendència a distreure's i pensar més del compte sense que molestés a la història d'Ismael i així ha quedat", ha explicat Cabré.