Isona Passola, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, ha volgut destinar un record per a "aquella gent de la cultura que solia acompanyar-nos" i que aquest anys no hi són a la Gala dels Gaudí perquè "són entre barrots o són a l'exili". Ho ha fet en presència del ministre de Cultura.

També ha fet la carta als Reis i, com ja va essent habitual, ha centrat el seu discurs de la gala en reclamar més fons per al cinema. S'ha dirigit directament al ministre per recordar-li que "Necessitem incentius fiscals al cinema", a l'igual que a Europa, i també ha reclamat l'anomenat "fondillo", per ajudar el cinema en les llengües de l'Estat que no són l'espanyol: "Seria una forma fantàstica de fomentar la diversitat", ha apuntat Passola.

"Estem al pitjor moment de la història recent en el rodatge de pel·lícules i sèries", ha assegurat la presidenta de l'Acadèmia, qui ha passat comptes i ha verificat que fa 10 anys TV3 disposava de 16 milions d'euros per a aquests fins i que ara només se'n disposa de 3. Ha contraposat la televisió catalana a l'espanyola, i ha dit que TVE ha fet els deures i que ara sí que està invertint al sector. "Estem en un moment tràgic", recorda Passola, i ha apuntat que molts dels artistes nominats als Gaudí eren fora en aquests dies perquè han marxat, a Madrid, a Europa o als Estats Units.

"Aquest no és un país normal. Un país sense audiovisual no és normal, en aquests temps", ha denunciat Passola. Ha afegit que li fan "vergonya les xifres de Cultura". Ha assegurat que la cultura és essencial per "l'equitat", per al "diàleg" i per a la "felicitat". i després de revisar comptes ha recordat que Catalunya destina molt menys al sector cultural que la UE. Davant aquestes xifres, ha apuntat que l'audiovisual català està en "inferioritat de condicions" i que així és impossible fer coproduccions.

Tot i això, la gala de 2020 ha estat molt menys marcada per la política que en anteriors edicions. En els agraïments dels premiats i en algunes de les actuacions no ha faltat una menció a la necessitat d'incrementar el pressupost de cultura, i Anna Moliner ha criticat "una justícia que és manifestament injusta". La nota més contundent l'ha donat Albert Pla, cantant a mitja veu "Un político menos, un político muerto". Cap a la fi de la gala s'ha projectat un contundent espot contra la censura, que incorporava un discurs de Santiago Abascal, el líder de Vox, contra la gent del cinema i també unes imatges de Valtònyc, el raper exiliat a Bèlgica. El vídeo s'ha tancat amb una reivindicació de la llibertat d'expressió.