S'ha començat el rodatge d'Incerta glòria, una pel·lícula basada en la novel·la homònima de Joan Sales. La pel·lícula ha estat dirigida per Agustí Villaronga i l'ha produït Issona Passola amb coproducció entre Massa d'Or i TV3 (amb la participació de Movistar+ i TVE). Les primeres preses del rodatge s'han fet a la cartoixa de Nuestra Señora de las Fuentes de Sariñena. Es preveu que els treballs de rodatge estiguin llestos a finals de juny i que la pel·lícula s'estreni al Festival de Cannes o al de Berlín el 2017. 

La pel·lícula

El guió l'ha escrit el mateix Villaronga amb Coral Cruz. Els principals actors són Marcel Borràs, Núria Prims, Oriol Pla i Bruna Cusí. El rodatge es farà, bàsicament, a localitzacions aragoneses, però també a Barcelona, Rubí, La Garriga i Jafre de Ter (a l'Empordà). El fet que estigui dirigida per Agustí Villaronga, director de la guardonada Pa negre, ha generat molta expectació. Isona Passola ha declarat que vol que aquesta pel·lícula doni projecció internacional al cinema català.

'Incerta glòria'

Incerta glòria és l'obra mestra de Joan Sales, publicada el 1956 i corregida i ampliada fins el 1971. És una novel·la que parla de la guerra des del punt de vista dels vençuts, però que també se centra en l'amor, tant l'humà com el diví. La novel·la combina les visions del front amb episodis de la reraguarda, però no podem considerar que sigui una obra sobre la guerra civil espanyola, perquè a partir d'aquesta realitat concreta pretén abordar temes universals. Els personatges no només lluiten al front, sinó que lluiten, bàsicament, contra ells mateixos. En els darrers temps hi ha hagut una recuperació de la novel·la de Sales, sobretot a partir de la traducció a l'anglès de 2014, que va ser molt ben valorada per la crítica. L'any passat el TNC la va portar a escena amb direcció d'Àlex Rigola.

Des de fa 500 anys els catalans hem estat uns imbècils. ¿Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No, sinó de deixar de ser imbècils.

Sales, una glòria recuperada

Joan Sales (1912-1983) va estudiar Dret i de ben jove va fer de professor de català. En esclatar la guerra va apuntar-se a l'Escola de Guerra i va anar-se'n al front com a oficial. Amb la derrota va haver d'exiliar-se i va passar per França, Mèxic i la República Dominicana. El 1948 va tornar a Catalunya i es va dedicar a tasques editorials. Va crear Club Editor, una de les editorials emblemàtiques de la literatura catalana (que va publicar Incerta glòria, però també La plaça del diamant de Mercè Rodoreda). No va ser un autor prolífic; només va publicar dues novel·les: Incerta glòria i El vent de nit. En una carta a Mercè Rodoreda, el 1962, Sales va deixar clar el seu pensament sobre la catalanitat: "Des de fa 500 anys els catalans hem estat uns imbècils. ¿Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No, sinó de deixar de ser imbècils".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat