La plataforma d'streaming HBO i el premiat director de cinema Spike Lee estan produint un documental per commemorar el 20è aniversari dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 a les Torres Bessones de Nova York. L'obra no només repassarà la recuperació de la ciutat després de l'atac –que va acabar amb 3.000 vides–, sinó que també se centra en la pandèmia del coronavirus, que en un primer moment es va acarnissar amb la Gran Poma.

El documental, titulat NYC Epicenters 9/11 - 2021 1/2, compta amb diversos episodis i amb una gran quantitat d'imatges i de testimonis, la majoria ciutadans novaiorquesos. "Com a novaiorquès amb sang taronja i blava –els colors de la bandera de la ciutat de Nova York–, estic orgullós de tenir una peça que explica com la meva ciutat va afrontar el fet de ser l'epicentre tant de l'11-S com de la covid-19", ha afirmat Lee en un comunicat.

"Amb més de 200 entrevistes, profunditzem en què converteix la ciutat de Nova York en la millor del món, i en els diversos ciutadans que la conformen. Durant segles, els crítics i les persones ressentides han dit que Nova York està morta i fa pudor, però sempre s'ha demostrat que no tenen raó", ha afegit el cineasta.

Per la seva banda, HBO ha dit que està "entusiasmat" per comptar amb un altre "trencador" documental de Spike Lee. "Des de documentar la devastació del Katrina a Nova Orleans fins a l'atac de l'11-S a la Ciutat de Nova York, valorem la singular capacitat de Spike d'explicar i retre homenatge a l'impacte d'aquests històrics esdeveniments, a més de servir com a testimoni de la força i resiliència de l'esperit humà", han apuntat les caps del departament de documentals de la plataforma, Lisa Heller y Nancy Abraham.

Produïda en associació amb 40 Acres i Mule Fimworks, la cinta està dirigida i produïda per Spike Lee, i compta amb l'edició de Barry Alexander Brown i Adam Gough.

La covid-19 a Nova York

L'estat de Nova York va ser el més castigat pel coronavirus durant els primers mesos de pandèmia. El primer cas es va registrar fa un any, l'1 de març de de 2020, i des de llavors s'han confirmat 351.371 infectats, 61.381 dels quals s'han recuperat i 22.729 han mort. Els primers anàlisis van confirmar que la majoria de casos tenien origen europeu, fet que significa que els viatgers que van volar a la ciutat de Nova York des d'Europa van portar el virus. Segons diversos models estadístics, es calcula que la ciutat ja tenia 600 casos de covid-19 a mitjans de febrer, i fins a 10.000 casos l'1 de març.​