La força amb què componia Haydn no era humana. És la mateixa força que la força dels tsunamis i la mateixa força amb què la gravetat, llei en mà, empeny el sol. La força de Haydn és, en definitiva, una força d’origen diví. Les set últimes paraules de Crist a la creu és una de les seves obres més exultants y tel·lúriques. Ensemble O Vos Omnes i Quartet Gerhard uneixen talents amb el fortepiano Roger Illa per dur-nos aquest conjunt de set sonates a L’Auditori, sota la direcció de Xavier Pastrana.

Les set últimes paraules de Crist a la creu

Ens trobem davant d’una de les obres de Joseph Haydn més directament relacionades amb la mort, l’eix temàtic d’aquesta temporada a L'Auditori. A partir de la segona meitat del segle XVIII, la popularitat de Haydn va començar a traspassar fronteres, i el 1786 la Congregació de la Santa Cova de Cadis va encarregar-li una obra per a la cerimònia religiosa del Divendres Sant. A través de set sonates, Haydn repassa, una per una, les últimes paraules que Crist va pronunciar just abans de morir crucificat. 

A través de set sonates, Haydn repassa, una per una, les últimes paraules que Crist va pronunciar just abans de morir crucificat

Els mateixos claus, la mateixa creu

Amb la voluntat de ser del tot fidel a les paraules dels Evangelis, Haydn capta musicalment estats d’ànim ben diferents: des del dolor de la primera paraula fins al consol de la sisena; des de la companyia materna de la tercera fins a la soledat vertiginosa de la quarta; des de la transcendència de la segona fins al patiment físic de la cinquena. A part de les set sonates, Haydn hi afegeix una introducció i un “terratrèmol” final, considerablement més fort i agitat que la resta de l’obra. 

Entrades per als subscriptors d’ElNacional.cat

L’Auditori convida als subscriptors d’ElNacional.cat el 13 de desembre a les 19h a gaudir amb Les set últimes paraules de Crist a la creu de Haydn. Al Club El Nacional tenim tres entrades dobles per als nostres socis. Per reservar-ne una, només cal que envieu un correu electrònic amb l’assumpte «Auditori Haydn» a la següent adreça: club@elnacional.cat.   

Com puc fer per subscriure-m’hi, a ElNacional.cat?

Forma part de la nostra comunitat donant-te d'alta com a soci del Club El Nacional. Donaràs suport al periodisme lliure, alhora que et beneficies de diferents actes exclusius i promocions de tota mena.