L'última pel·lícula de Hayao Miyazaki, titulada The Boy and the Heron (Kimitachi wa Do Ikiruka, en japonès), inaugurarà la 71a edició del Festival de Sant Sebastià fora de concurs. D'aquesta manera, el certamen basc acollirà l'estrena europea del nou film del director de la pel·lícula El viatge de Chihiro després del seu pas pel Festival de Toronto. La cinta d'animació es projectarà el divendres 22 de setembre, després de la gala d'inauguració. És la quarta vegada que una pel·lícula del cineasta japonès s'inclou a la programació de Donostia, però és la primera que forma part de la Secció Oficial. Prèviament, va estar al Velòdrom amb El viatge de Chihiro i La Ponyo al penya-segat, i a Perlak amb El viento se levanta.

Hayao Miyazaki (Tokio, 1941) va fundar Studio Ghibli l'any 1985 juntament amb Isao Takahata. Desde llavors ha dirigit pel·lícules com El castell al cel (1986), El meu veí Totoro (1988), Kiki, l'aprenent de bruixa (1989) o La princesa Mononoke (1997). Amb El viatge de Chihiro va batre tots els rècords al Japó i va recollir molts reconeixements, com l'Os d'Or de Berlín i el premi Oscar a la millor pel·lícula d'animació. A més de les pel·lícules esmentades, dues pel·lícules més de l'Studio Ghibli han estat seleccionades a la secció Perlak: El conte de la princesa Kaguya (2013) d'Isao Takahata i La tortuga roja (2016) de Michael Dudok de Wit. 

c8f2aa19 e826 4a2f 9b8c 6b4b3a2cae25 (1)

Una pel·lícula misteriosa

Tot i que ja està estrenada al Japó, encara hi ha un enorme secretisme al voltant de The Boy and the Hero. No hi va haver cap tipus de promoció, tampoc tràiler, sense imatges i gairebé sense informació, i ràpidament es va convertir en un autèntic boom mediàtic aconseguint més de 13 milions de dòlars en només dos dies. Amb aquesta estratègia, el director pretenia que l'espectador recuperés la màgia i el misteri d'acostar-se a una pel·lícula sense saber-ne massa cosa, cosa que considera que s'ha perdut en els nostres temps. Amb aquesta innocència podran gaudir del film els espectadors que acudeixin al festival de Sant Sebastià, una pel·lícula que, pel poc que sembla haver transcendit, torna a centrar-se en la infància, en el sentiment d'orfandat i en un animal de propietats mitològiques inesperades.

El nou títol de Miyazaki és una història original escrita pel seu director, que ha tornat a comptar amb un home de confiança per a la banda sonora: la música està signada per Joe Hisaishi, el compositor habitual de les pel·lícules del cineasta nipó. Les entrades per a la gala d'inauguració de la 71a edició del Zinemaldia es posaran a la venda el 4 de setembre a través dels mitjans habituals.