Ja s'han fet públics els noms dels guanyadors del World Press Photo 2024. El World Press Photo a la Foto de l'Any és per a Una mujer palestina abraza el cuerpo de su sobrina, del fotògraf palestí Mohammed Salem per a Reuters. La fotografia mostra a Inas Abu Maamar (36 anys) sostenint el cos sense vida de la seva neboda Saly (5 anys), qui va ser assassinada, juntament amb la seva mare i la seva germana, quan un míssil israelià va assolir el seu habitatge a Jan Yunis, Gaza. Salem descriu aquesta fotografia, feta pocs dies després que la seva pròpia esposa donés a llum, com un "moment poderós i trist, que resumeix el sentit més ampli del que passava a la Gaza".

Per altra banda, el World Press Photo al Reportatge Gràfic de l'Any és per a la fotògrafa sud-africana Lee-Ann Olwage per la història Valim-babena, para GEO, que forma part d'un projecte a llarg termini de l'autora sobre la demència, que ja li va valer un World Press Photo regional en Fotografies individuals el 2023. En aquella ocasió, ja va acudir a presentar la seva obra a l'exposició de Barcelona, convidada per la Fundació Photographic Social Vision.

002 World Press Photo Story of the Year Lee Ann Olwage for GEO
Foto: Lee Ann Olwage

L'exposició World Press Photo 2024 a Barcelona, organitzada per vintè any consecutiu per la Fundació Photographic Social Vision, es podrà visitar del 8 de novembre al 15 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. La mostra, que exhibirà els treballs guanyadors, globals i regionals, comptarà un any més amb convidats internacionals, activitats complementàries i visites guiades per a públic general, grups escolars i empreses, a fi d'aprofundir en les històries captades i en l'actualitat de la professió fotoperiodística.

Altres guanyadors del World Press Photo

El fotògraf veneçolà Alejandro Cegarra guanya el premi World Press Photo al Projecte a Llarg Termini amb un projecte sobre la situació dels migrants a Mèxic, basat en la seva pròpia experiència com a migrant des de Veneçuela. I la fotògrafa ucraïnesa Julia Kochetova guanya el premi World Press Photo al Format Obert amb una pàgina web multidisciplinària, a l'estil d'un diari personal, que mostra com es conviu amb la guerra. Els quatre guanyadors globals dels World Press Photo 2024 han estat escollits entre els 24 guanyadors regionals, que al seu torn van sorgir de les més de 61.000 fotografies presentades per 3.851 fotògrafs de 130 països.

El concurs també ha reconegut la feina del fotògraf espanyol Jaime Rojo (Madrid, 1981) amb un World Press Photo en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió d'Amèrica del Nord i Amèrica Central, pel seu extens reportatge sobre el declivi de la papallona monarca i els qui intenten salvar la seva migració entre el Canadà, els Estats Units i Mèxic.
 

006 World Press Photo Long Term Project Award Alejandro Cegarra The New York Times Bloomberg (1)
Foto: Alejandro Cegarra
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!