El poliamor, el sexe, les relacions amoroses i familiars, el feminisme, la feina, la pressió de les xarxes socials... Tot entra en conflicte en l’interior de l'Isa, una noia d’uns 30 anys, emmarcada en la generació mil·lennista. Ella és la protagonista d’Unicorns, interpretada per Greta Fernández. L’actriu, que comparteix repartiment amb Elena Martín, Alejandro Pau, Nora Navas, Pablo Molinero i Lídia Casanova confessa que el seu personatge “no és una mala persona”, sinó que “està perduda i té una mancança emocional”. La pel·lícula dirigida per Àlex Lora, cineasta que debuta com a director de llargmetratges de ficció, s’estrena avui al Festival de cinema de Màlaga dins de la secció oficial a competició.

Un món de contradiccions

Greta Fernández dona vida a l'Isa en la seva nova pel·lícula, una dona que viu immersa en una relació oberta. Quan el Guillem li proposa que siguin una parella monògama, no està segura de voler canviar la seva manera de viure. Davant d'aquesta indecisió, el Guillem decideix trencar la relació i l'Isa ha de tornar a casa de la seva mare. A partir d’aquí, la seva vida entrarà en contradicció i no només per com concep les relacions amoroses, sinó per formar part d’un món d'aparences i de xarxes socials.

El públic ha estat històricament més condescendent amb els personatges masculins d’aquest estil i hi empatitzen més, però, en canvi, quan es presenten personatges femenins forts se’ls tendeix a rebutjar

El director diu que el film és la història de l'Isa, “una noia que aparentment es mou en una certa normalitat”, però que hi ha “uns paràmetres que l’afecten i són disfuncionals”. En la història parla precisament d’aquests elements que l’afecten com “la pressió social que cau sobre les dones, les xarxes socials, el capitalisme, la família, el sexe i les noves formes que tenen la generació Z de relacionar-se”. Lora creu que més que un retrat generacional el film és la història de l'Isa. El director, que va néixer a finals dels 70, indica que és una pel·lícula per generacions anteriors a la seva que comencen a ser pares. Creu que al cinema s’han vist personatges com els de l'Isa però són masculins. Lora reflexiona que el públic ha estat històricament més condescendent amb els personatges masculins d’aquest estil i hi empatitzen més, però, en canvi, quan es presenten personatges femenins forts se’ls tendeix a rebutjar.

d1e41e49 6dcf 42c7 933f 6686b8e56bbf
Greta Fernández és la protagonista d'Unicorns

Una actriu en xarxa

Fernández confessa que no creu que fos amiga de la protagonista que interpreta al film Unicorns. “Si la conegués una mica i portés molt temps al seu costat, potser sí, però ara en aquest moment de la seva vida em crearia curiositat, però si em tractés malament... porta”. L’actriu destaca que ella és “un personatge amb molts conflictes”, però “no és una mala persona, sinó que està perduda i té una mancança emocional”. L’actriu assenyala que l'Isa té molts conflictes que van aflorant al llarg de la pel·lícula i assenyala que per a ella era un repte del guió perquè apareixen molts temes i cap d’ells predomina per sobre dels altres. Creu, però, que això és un reflex de la vida on també et poden passar moltes coses a la vegada.

Les xarxes m’agraden com a eina de treball perquè m’agrada la fotografia, l’estètica, però no són un reflex de qui soc jo

La protagonista del film està molt enganxada a les xarxes socials. L’actriu confessa que ella també ho ha estat una mica i planteja que el seu dilema amb les xarxes és com es mostra, què vol ensenyar i si vol ser honesta a les xarxes. “Alguns pensen que soc molt borde i antipàtica, perquè a Instagram potser dono una cara més intensa, poètica i seria. Les xarxes m’agraden com a eina de treball perquè m’agrada la fotografia, l’estètica, però no són un reflex de qui soc jo”.