Gerard Quintana ha guanyat el Premi Ramon Llull, el més ben dotat dels premis per a obra inèdita en català (60.000 euros), amb L’home que va viure dues vegades. El jurat, format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Isona Passola, Núria Pradas, Carme Riera i Emili Rosales, ha triat d’entre cinc finalistes una novel·la que parla dels “somnis i imprevistos que ens sacsegen”, segons el seu autor, el popular líder de Sopa de Cabra.

Quintana, que va debutar amb la narrativa amb Entre el cel i la terra, va presentar l’original amb el pseudònim de Pere Ponsatí, nom amb que Salvador Martí escriu els seus llibres –“m’agradava la idea que el pseudònim pogués escriure la vida del protagonista”–, un homenatge al seu oncle, Pere Rodeja Ponsatí, propietari de la llibreria Geli de Girona, que li va fer descobrir l’amor als llibres. “Tenia més de 20.000 llibres en estoc i sempre deia que si algú es quedés tancat a la llibreria ho entendria tot”

Quintana, que ha acabat d’escriure la novel·la durant el confinament, ha assegurat, però, que “sembla que faci quaranta anys que escric aquest llibre”, segons ha explicat, basat en una experiència que va viure amb la seva família fa deu anys. “Com la imaginació pot arribar a ser més certa que la realitat?” es pregunta una novel·la que arranca a Eivissa l’any 1999. La Maria i els seus fills, l’Àngel i l’Alba, arriben una tarda plàcida de setembre a la platja després de saber que el vol del seu pare, el Salvador, ha patit una cancel·lació i que torna amb el darrer avió de la nit. Aquell vespre passarà una cosa que ho canviarà tot per sempre.

Un personatge que se sent incòmode amb el món

Sobre Salvador Martí, l’autor ha assegurat que és algú que des dels vint anys arrossega ferides: “Se sent incòmode al món, s’avergonyeix del món que li ha tocat viure. Per a ell, els llibres són un refugi.” A partir d’aquí, Martí tirarà sempre endavant, malgrat no saber on és el davant i el darrere. Curiosament, a la novel·la també hi apareix un premi literari.

Preguntat pel títol del llibre, Quintana ha assegurat que la novel·la té elements de realisme màgic, com el fet que una part de l’herència familiar té a veure amb el fet que tots els homes de la seva família moren dues vegades.

Defensa de la cultura

Quintana s’ha referit també a la situació actual, recordant l’anormalitat que suposa que les llibreries siguin tancades malgrat que la cultura hagi estat declarada bé essencial. “És estrany que quan vagis a un establiment on venen llibres i electrònica, la part de llibreria estigui tancada. Quin perill hi ha?” ha explicat, entre alguns aplaudiments dels presents.

Així mateix ha recordat la situació del raper Pablo Hásel, que ha d’ingressar a presó “per dir coses que estan explicant els diaris”. “La cultura és més que una paraula, és el que ens fa ser. No vull viure en un món que gira l’esquena a la cultura” ha assegurat contundent.

L’home que va viure dues vegades arribarà a les llibreries de la mà de Columna el 3 de març  i es traduirà al castellà i al portuguès.