Després d'unes setmanes d'especulacions i llistes eternes, ja se sap quins escriptors o escriptores han liderat els rànquings de vendes aquest 23 d'abril atapeït de gent: Gemma Ruiz i els membres de La Sotana s'han erigit en els autors més venuts d'aquest Sant Jordi 2023 en ficció i no-ficció en català, respectivament, per les seves propostes Les nostres mares i Gran Enciclopèdia del Barça. En llengua castellana, els preferits dels lectors han estat El ángel de la ciudad, d'Eva García Sáenz de Urturi, i Cómo hacer que te pasen cosas buenasde Marian Rojas Estapé. El Sant Jordi més gran en extensió i nombre de signatures de la història del país s'ha completat amb un gran èxit i sense que cap imprevist meteorològic espatllés una jornada plena de llibres i roses, que han confirmat aquesta diada nostrada com el dia més bonic de l'any.

🟠 Llibres més venuts de Sant Jordi 2023: tota la llista
 

🟠 Sant Jordi 2023 es confirma com el Primavera Sound literari en una diada sobremassificada
 

En ficció en llengua catalana, els altres autors que més llibres han venut han estat Xavier Bosch amb 32 de març (Univers), Maggie O'Farrell amb El retrat de matrimoni (L'Altra), Regina Rodríguez Sirvent amb Les calces al sol (La Campana) i Gabrielle Zevin amb el seu fenomen Demà, i demà, i demà (Edicions del Periscopi), un llistat clarament dominat per les cares femenines. En no-ficció, la llista ha estat liderada per autors masculins i han entrat dins el rànquing Carles Porta amb Crims: Pecats Capitals (La Campana), Xavier Sala i Martín amb De la sabana a Mart (Rosa dels Vents), Daniel Rangil amb Mitologia dels Països Catalans (Efadós) i el duet Quim Monzó-Sergi Pàmies amb Si la memòria no ens falla (La Vanguardia). En castellà, Eva García Sáenz de Urturi i Marian Rojas Estapé, en ficció i no-ficció respectivament, han sigut les dues autores que més lectors han escollit per regalar aquest Sant Jordi.

Sant Jordi 2023 roses llibres autors ambient Barcelona / Foto: Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Els nervis dels autors que signaven a les parades i les cares d'emoció dels qui portaven una rosa o una obra literària sota el braç han estat els grans protagonistes d'un diumenge festiu que ha agrupat una gran gentada al mig de Barcelona, amb la superilla com a gran epicentre de la celebració i espais reservats en set districtes de la ciutat. Ni el partit del Barça contra l'Atlètic de Madrid al Camp Nou ni la massificació a la capital han pogut aturar les bones xifres en les vendes d'aquest estimat Dia del Llibre, tampoc a la resta de Catalunya, que s'ha omplert d'olor de pàgina escrita. Tot i les ganes de conèixer els llibres més venuts, i com va recordar Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters, aquests només comprenen un 5% del total del dia, i és que el gruix del 95% restant són obres que no sortiran a les llistes.

La Cambra del Llibre de Catalunya estima que Sant Jordi 2023 ha estat "la millor edició de la història". "Estem davant de la diada més participativa i la que més venda ha fet en la història, amb un creixement superior al 5%", ha informat. En aquest sentit, ha elogiat l’augment de l’oferta i del nombre de parades de llibres, així com la "xarxa capil·lar de llibreries que abasta tot el territori". Per altra banda, autors com Gemma Ruiz Palà o els integrants de La Sotana, els més venuts d'enguany en català, s'han mostrat molt agraïts en conèixer quins han estat els rànquings.