Des del dijous i fins dissabte, Gràcia acull una festa mallorquina, els foguerons de Sant Antoni de sa Pobla. Durant tres dies, els balls de capgrossos, els castellers, els glossadors, la sobrassada, les fogueres i les xeremies conquereixen els carrers i les places de Gràcia, on aquesta festa ja s'ha naturalitzat. L'element més característic d'aquestes jornades són les enceses de fogueres (foguerons), però també hi ha música als mercats, espectacles de titelles...

L'element cabdal de la festa, els foguerons, es prepararà el dissabte 30 a 11 places i carrers de la Vila de Gràcia. Una cercavila, a les 20.30 h, sortirà de la plaça de la Vila cap a la plaça de la Virreina, amb diables, dracs, dolçainers, castellers, gegants, bastoners i trabucaires. Serà el preludi de l'acte final de la festa: l'encesa de tots els foguerons, a les 21.30 h, que obrirà pas a una nit de música, festa i carn a la brasa.

La festa de Sant Antoni

Originalment aquesta festa se celebrava la diada de Sant Antoni Abad, "Sant Antoni dels Burros", patró dels animals domèstics. A Mallorca, se celebra sempre el 17 de gener, dia del sant, però a Gràcia es reprodueix el darrer cap de setmana de gener. D'aquesta forma, hi poden participar els caparrots, els xeremiers i els dimonis d'Albopàs. Però, a més a més dels grups mallorquins, a aquesta festa s'hi incorporen nombroses colles de cultura popular del barri.

Una festa que travessà el mar

El 1992 Toni Torrens, un farmacèutic de sa Pobla, va decidir organitzar els foguerons pels seus fills que estudiaven a Barcelona. Convençut de la proximitat cultural entre catalans i mallorquins, Torrens, un potent activista cultural, va apostar per transferir la festa mallorquina incorporant-li elements de la cultura popular del Principat. 24 anys després, milers de persones participen a aquesta festa que cada any agrupa més places i més públic. Enguany, amb ocasió d'aquesta festa, i coincidint amb l'Any Llull, el Centre Artesà Tradicionàrius inaugura una exposició de joves artistes balears: L'art de l'Art de Ramon Llull.