Els temps estan canviant, No serem moguts, Vull ser lliure... Els temes mítics del 68, els que van esdevenir, als Estats Units, la banda sonora de les mobilitzacions contra la guerra del Vietnam i contra la discriminació racial, també van arribar a Catalunya, i van convertir-se en una eina de denúncia de la dictadura i de mobilització per un país millor. Totes aquestes cançons van sonar, també, al Parc de la Ciutadella el maig del 68, en un Festival de Folk que esdevindria un referent de la cançó protesta catalana (va ser el primer concert multitudinari a l'aire lliure i van assistir-hi més de 10.000 persones). I aquests temes tornaran a sonar, també al Parc de la Ciutadella, aquest diumenge, dia 27, a les 18h30, en el concert "Veureu com dansa el pomer. 50 anys del Festival de Folk 1968-2018", que commemora el 50 aniversari del Festival de Folk. Aquesta activitat, organitzada pel Centre Artesà Tradicionàrius, serà l'acte de cloenda de la 41ª edició del tradicional festival familiar La Tamborinada.

Foto Concert de Folk Parc Ciutadella

La Policia Nacional (els grisos) vigila el festival de maig del 68.

Grup de Folk, el creador del cançoner

Grup de Folk va ser un grup creat el 1967 i que va revolucionar la música catalana. Adaptava cançons tradicionals catalanes i d'altres parts del món, però també traduïa al català el repertori dels grans cantants folk nord-americans, com Pete Seeger, Bob Dylan o Peter, Paul & Mary. Va establir les bases d’un cançoner popular que s’ha mantingut vigent fins l’actualitat, i va marcar profundament la música rock i folk catalana que apareixeria posteriorment. Era un grup que s'inspirava molt en els músics folk nord-americans (de fet, el Festival de la Ciutadella aspirava a ser com els festival folk nord-americans que vehiculaven les protestes contra la guerra del Vietnam). En realitat, el Grup de Folk només va estar en funcionament durant un any i mig: va enregistrar 25 temes (a Edigsa) i en va cantar un centenar. Però els membres d'aquest grup van destacar en el panorama musical català en els anys següents en diferents corrents: des de la Música Laietana, a la Nova Cançó, tot passant per la recuperació de la música tradicional.

Veure com dansa el pomer grup de folk 50 anys

Els participants al concert de diumenge.

Cançons del 68 que no s'han oblidat

El repertori d'aquest diumenge està format íntegrament per cançons que van cantar-se fa cinquanta anys, i que avui en dia encara es canten. Són: Ai adéu cara bonica (Falsterbo); Kumbaya (Isidor Marí); Els Macarrons (Jaume Arnella); Donna, donna (Oriol Tramvia); La timba de les cartes (Jaume Arnella); El Gripau Blau (Els cinc dits d’una mà); Estima, estima (Els cinc dits d’una mà); Taxista (Pau Riba); La minyona de Reus (Pau i Jordi); Els temps estan canviant (Jordi Batiste); El noi dels cabells llargs (Jordi i Albert Batiste); La cruel guerra (Consol Casajoana); La Fera Ferotge (Jordi Fàbregas en record a l’Ovidi); Vull ser lliure (Isidor Marí); No serem moguts (Isidor Marí); Escolta-ho en el vent (Jordi Fàbregas); Puff el drac màgic (Falsterbo); Les rondes del vi (Jaume Arnella); Adéu Irene (Jordi Pujol) i Les pometes (Pau i Jordi). S'ha previst també un record per a Xesco Boix, un dels músics emblemàtics d'aquesta generació, mort el 1984.

festival folk 1968 cançons

Jordi Pujol, Ramon Casajoana, Ramon Genís, Jaume Arnella, Ramon Armadàs, J.Mª Camarasa, Gabriel Jaraba, Jordi Roura, Pau Riba. Al davant, ajupits: Montse Soler i Albert Batiste, a la Ciutadella, al maig del 68.

Records d'un concert mític

Ferran Riera Vives, al llibre El Grup de Folk. Crònica d'un esclat (Prisma), va recollir els testimonis de molts dels protagonistes del concert del maig del 68. Entre ells, Pau Riba, que deixava clar que al Parc de la Ciutadella va començar tot: “Va ser el macrofestival pioner de tot el que vindria després, el que muntaria el Gay Mercader, Zeleste, els Canets...”. Josep Maria Camarasa recorda que va ser un concert sota vigilància:  “És un dels dies que m’ho he passat més bé de la meva vida. (...) Tot això amb els guàrdies plantats i avorrits”. Gabriel Jaraba reflexiona sobre les continuïtats entre el maig del 68 i el de 2018: "Fa 50 anys vam tenir un somni en aquell parc. Mig segle després el somni encara és viu i la il.lusió, intacta. Hem viscut i hem aprés, i el millor del que hem aprés és que els somnis, com el drac màgic, viuen per sempre". Tots els participants volen que el concert del 2018 sigui, com el de 1968, abans que res, una gran diversió.

cercavila festival folk cedida tradicionarius

La Tamborinada

Veureu com dansa el pomer és el concert que tancarà la Tamborinada, la gran festa familiar organitzada per la Fundació La Roda i que durant 41 anys ha emplenat la Ciutadella. Començarà el diumenge a les 11h del matí i es tancarà a les 19h de la tarda. Es preveu la realització de trenta tallers. Més de vint grups de teatre, animació, circ, màgia, pallassos, titelles es repartiran pels 4 escenaris col·locats per tot el Parc de la Ciutadella.