Des d'ahir i fins aquest diumenge 28 d'agost, les terres de l'Ebre acullen una nova edició, l'11ª de l'Eufònic, festival que enguany recupera el caràcter festiu dels temps prepandèmics. Això significa que el programa, a banda d'instal·lacions artístiques i performances, accions sonores i poètiques, xerrades i tallers, reincorpora l'escenari nocturn del festival al Pavelló Firal de La Ràpita. Xalareu! 

📚 La Setmana del Llibre en Català 2022: programa, horaris i tot el que has de saber
 

cartell eufonic 2022
Cartell del festival Eufònic 2022

L'Eufònic torna a ballar

Les nits d'avui, divendres 26, i demà, dissabte 27 d'agost, l'Eufònic torna al Pavelló Firal de La Ràpita amb concerts i DJ sets enfocats a l’electrònica i la música de ball. El productor anglès Throwing Snow presentarà en directe l'àlbum Dragons, barrejant ciència, saviesa ancestral i beats profunds. La DJ veneçolana Verushka Sirit vindrà carregada de techno fosc, acid i breaks. I la DJ angloíndia Suchi, que ja ens va deixar a tots fascinats amb el seu set en aquesta última edició del Sònar, combinarà trance, electro i música disco de tonalitats índies. A més, també rebrà a Bouza. Resposta madrilenya a Morad, ja destaca com una de les veus amb més potencial del trap i el drill sorgits de les perifèries urbanes de l’Estat. Amb ellxs, els concerts de dues grans promeses del panorama estatal com Nueve Desconocidos (post punk i cold wave) i Judeline (pop urbà amb aires flamencs). El DJ barceloní Raul Naro oficiarà de mestre de cerimònies totes dues nits, a ritme de house i downtempo.

judeline foto camilo
Judeline, pop urbà amb aires flamencs, és una de les artistes emergent a veure aquest Eufònic / Foto: Camilo

Experimentació i immersió

Els bessons escocesos Kinbrae van ser els encarregats d'inaugurar ahir, dijous 25 d'agost, l'edició d'enguany de l'Eufònic a la Missa del Poble de La Ràpita. Ells són un dels noms destacats del cartell d'aquest 2022 del festival ebrenc, com també destaca a la programació el compositor britànic Ben Chatwin i la productora Penelope Trappes, acompanyats de sons de violoncels, tots dos per primera vegada al nostre país. D’àmbit local, Infant Blai i Soul Twinamb un AV set especial per a l'ocasió; Adelaida ens submergirà en un món introspectiu amb electrònica i infinites capes de veus. I a l'Auditori Sixto Mir veurem dos espectacles audiovisuals d'allò més impactants: el de Hara Alonso i Alba G. Corral (electrònica, piano i visuals) i el de CLARAGUILAR (amb ballarins a l'escenari i un impressionant disseny lumínic).

Poesia i performance

La poesia també té espai a l'Eufònic amb els valencians Versonautas, amb 'Preludi a la lentitud', un espectacle de música i poesia que fa una oda al gran mal del segle XXI: estar ocupat. Al Mercat Vell de la Ràpita el festival ha programat performances poc ortodoxes a càrrec dels artistes Jaume Ferrete i Arnau Casanoves –creador seleccionat en la convocatòria Residències Creatives Eufònic / Lo Pati–, i les artistes clau de l’escena experimental barcelonina Eli Gras, Marina H. Asciutti i Lula Thomas (esmolant ganivets!), i Robert Cervera (fent música amb tubs de refrigeració d'ordinadors!), seleccionats tots ells en la convocatòria Eufònic STNBL. Sí, a l'Eufònic passen coses inesperades.

Ryoko AKama Anton Lukoszevieze
Ryoko Akama és la creadora de la principal instal·lació artística de l'Eufònic 2022 / Foto: Anton Lukoszevieze 

Instal·lacions artístiques 

L'exposició principal d’aquest any a l'Eufònic és la de Ryoko Akama a Lo Pati - Centre d’Art Terres de l'Ebre. Comissariada per Arnau Horta, gira al voltant de la calor, l’escalfor i sobre com la relació entre objectes i matèries vives influeix des d’un punt de vista ecològic en les nostres comunitats. Encara hi ha més. Eufònic 2022 inaugura Matadero per New Art Foundation, el nou espai per a les arts visuals en col·laboració amb NAF, referent internacional en l’art electrònic, amb les instal·lacions dels artistes canadencs Olivier Henley i Laurent Lévesque, que han recopilat les plantes que han aparegut als videojocs des de la meitat dels noranta fins ara; les artistes canadenques Magali Babin i Laura Gonçalves i el projecte audiovisual del col·lectiu basc Sra. Polaroiska. A més, Lo Sindicat, inaugurat l’any passat i dedicat també a les instal·lacions artístiques, comptarà amb el tàndem Roc Domingo i Marta R. Chustamb un projecte d’investigació artística visual sobre el desplegament de la tecnologia d’internet d’alta velocitat sobre el territori català; Alfred Porres, amb una peça que remet a l'ús ancestral de les campanes; i l’artista tortosí Leonardo Escoda, recuperant una peça que fa dialogar el riu i vells oficis navals. També podreu veure 'Rising' de Maya Mouawad i Cyril Laurier, guanyadors de la beca Pierre Schaeffer de LaScam 2022, una instal·lació de so i llum sobre els efectes del canvi climàtic, a l’Antic Convent de la Ràpita.