La ferida d’Hipercor. Barcelona 1987 és el nom d’una exposició-memorial que s’inaugura aquest divendres a l’Espai Zero de Fabra i Coats i que recorda els estralls que va causar l’atemptat perpetrat per la banda terrorista ETA a la capital catalana.

 

La mostra, que finalitza l’11 de març del 2018, està comissariada per Francesc Valls i forma part del programa d’evocació i commemoració del trentè aniversari de l’atac.

L’exposició-memorial ha estat promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i organitzada pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Des de l’Ajuntament han indicat que la mostra dona continuïtat al programa commemoratiu iniciat abans de l’estiu, i que vol esdevenir un espai de coneixement, reflexió i debat per comprendre i reclamar una més gran relació entre l’administració i els afectats pels atemptats.

La mostra, “un acte de justícia”

L’exposició vol mostrar que la indiferència davant el dolor dels altres és impròpia de la condició de ciutadà i que és un deure de tots evitar i denunciar la manipulació de fets com aquest.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha considerat que la mostra és “molt necessària” i l’ha definit com “un acte de justícia, de reparació, un deure que teníem com a ciutat amb les víctimes”. També ha denunciat “la indiferència” i “el menyspreu” amb que han estat tractades per part de l’Administració espanyola.

L’atemptat, que es va produir el 19 de juny del 1987, va causar la mort de 21 persones i 46 més van resultar ferides. Pisarello ha recordat que només 13 de les víctimes van ser indemnitzades i ha afirmat que l’exposició és “una manera de demanar disculpes de manera humil”.

També ha considerat que la mostra és molt important perquè les generacions que no van viure l’atemptat puguin entendre l’abast d’aquell fet.