Garbo, el més important agent doble de la Segona Guerra Mundial, que al servei dels britànics va aconseguir convèncer els nazis que el desembarcament aliat al continent tindria lloc pel pas de Calais i no per Normandia, va estar a punt de veure’s delatat per la persona més propera a ell, la seva dona.

Efectivament, Araceli González, la dona del català Joan Pujol García, àlies "Garbo", gairebé va aixecar la seva tapadora, en no poder aguantar la seva vida a Anglaterra, segons revelen uns documents oficials desclassificats aquest dimecres.

Aquests informes, escrits pel servei de contraespionatge britànic MI5 i fets públics pels Arxius Nacionals de Kew, expliquen com el 1943 la jove dona i mare va amenaçar d'anar a l'ambaixada espanyola i revelar la identitat del seu marit si no li permetien viatjar a Espanya per veure la seva família.

La parella residia a la població de Harrow, pròxima a Londres, des d'on ell suposadament gestionava per als nazis una xarxa de subagents, que en realitat eren ficticis i ocultava la seva feina per a l'MI5.

Documents desclassificats

Els documents desclassificats revelen que, per evitar ser reconeguts, Pujol mantenia a la seva dona i als seus dos fills tancats a casa i controlats, cosa que va acabar cansant Araceli, que va amenaçar d'anar a l'ambaixada espanyola i explicar-ho tot.

"No vull viure ni cinc minuts més amb el meu marit", va etzibar la jove a l'oficial britànic Tomas Harris, segons els informes. "Encara que em matin, me'n vaig a l'ambaixada", va afegir.

L'MI5 no podia deixar-la anar perquè això hagués aixecat la tapadora de Pujol, nascut a Barcelona i a qui havia contractat el 1942, després de comprovar que s'havia guanyat la confiança del règim nazi, amb l'àlies de "Gràcia" i una suposada ocupació com a traductor de la cadena pública BBC.

L’MI5 enganya la dona

Per evitar una crisi, l'agent Harris va enganyar Araceli, dient-li que el seu marit havia estat acomiadat per la seva actitud insensata. El mateix Garbo va suggerir muntar una trama per fer creure a la seva dona que havia estat empresonat en intentar defensar-la –cosa que la va portar a protagonitzar un aparent intent de suïcidi–.

Com a part d'aquest muntatge, els agents de l'MI5 van portar Araceli a veure al seu marit al centre de detenció on suposadament estava pres, fet que va fer que ella prometés portar-se bé a canvi que el deixessin en llibertat. Harris alaba en el document la destresa de Pujol en maquinar una farsa "que va permetre salvar una situació que, d'una altra manera, hagués estat intolerable".

En un altre document difós avui, es revela que el 1945 Harris va valorar infiltrar l'espia als serveis secrets russos, perquè els servís de font en el Govern de Ióssif Stalin de cara a la imminent Guerra Freda. Això al final no es va dur a terme i l'agent doble i la seva dona van anar a viure a Veneçuela, on ell va morir el 1988, mentre que ella va morir a Madrid dos anys després.