Aquest cap de setmana el Port de Barcelona acull la Festa de Cultura Marítima Escala a Barcelona, un esdeveniment pensat per promoure la cultura i el patrimoni marítims. Amb ocasió d'aquest festival, el port de Barcelona s'ha omplert d'embarcacions tradicionals i de grans velers, però també d'activitats lúdiques relacionades amb el mar. El Festival durarà fins el diumenge al migdia.

31 vaixells molt especials al Port

Amb ocasió d'aquest festival, estaran ancorats al port, on podran ser visitats, 31 vaixells. No són els típics ferrys que van a les Balears, ni els grans creuers ja habituals al port, ni els iots immensos de desconeguts milionaris, també molt vistos ja als nostres molls. Són embarcacions de vela, magníficament conservades. El més gran és el veler polonès Dar Mlodziezy, de 109 metros de eslora. També tenen grans dimensions el Santa Maria Manuela, un bacallaner portuguès de 68 metres d'eslora, el Santa Eulàlia, el paliebot del Museu Marítim de Barcelona, de 47 metres, la goleta francesa Marité, procedent de Sète, i el Sírius Doc Star, un bergantí goleta d'Arenys de Mar. Gairebé tots són vaixells de principis del segle XX. També hi ha una àmplia representació de petits vaixells pesquers, com llaguts.

El vaixell escola

Un dels vaixells més espectaculars de l'esdeveniment és el Dar Mlodziezy, un vaixell escola polonès, que el 1987-1988 va arribar a donar la volta al món. Es va construir a les drassanes de Gdansk el 1982, i està destinat a entrenar els cadets de la marina polonesa. Pot arribar a dur 136 persones, i habitualment duu una tripulació de 40 mariners. És una nau impressionant, tant per les seves dimensions, com per l'ordre estricte que hi impera.

La rèplica de la fragata russa

A les antípodes del Dar Mlodziezy hi trobem la fragata Shtandart. És un vaixell rus que, en realitat, és bastant recent. Es tracta d'una rèplica del primer vaixell de la flota bàltica de Rússia, construït el 1703 sota les directrius del tsar Pere I. L'actual rèplica reflecteix molt bé el que devia ser la vida en un vaixell del segle XVIII: reprodueix les armes per arreu, les hamaques dels mariners amuntegades, els vells baguls... Una visita al món que hem conegut a les pel·lícules de pirates, sense el regust de cartó pedra d'altres rèpliques. Això sí, el vaixell va tenir problemes legals per navegar per aigües russes. El van acusar de no reunir els requisits de seguretat que estableixen les autoritats d'aquest país...

Altres activitats

A més de la visita als vaixells, que sens dubte és el plat fort del festival Escala a Barcelona, s'han programat altres activitats. Hi haurà tallers de nusos mariners, de maquetisme naval, de vaixells de joguina... S'han programat xerrades, tertúlies, presentacions de llibres de temàtica marítima, i fins i tot la concessió del Premi Nostromo, dedicat a narrativa de temàtica marítima. I hi haurà diferents concerts als escenaris del port. També s'han programat algunes sortides al mar amb patins i amb embarcacions tradicionals de vela llatina. I s'ha programat un gran comiat pels vaixells quan se'n vagin, el diumenge al migdia.

Les institucions amb el festival

El Museu Marítim, que és un dels organitzadors de l'esdeveniment, acollirà diversos actes i el dissabte farà una jornada de portes obertes, i també es podrà visitar lliurement el Centre d'Interpretació de la Barcelona World Race, un espai destinat a la divulgació de la vela oceànica situat al Moll de Llevant. La Universitat Politècnica de Catalunya també s'ha sumat al festival  i el Planetari de la Facultat de Nàutica farà sessions especials. Amb ocasió de l'Escala a Barcelona, els restaurants de la zona oferiran menús marítims, que es ompletaran amb un mercat de menjar ambulant que oferirà especialitats marineres.

De Sète a Barcelona

Escala a Barcelona es celebra enguany per primera vegada. S'inspira en el Festival Escale, un dels emblemes de la ciutat de Sète, al sud de França. De fet, alguns dels vaixells presents a Barcelona, encapçalats pel quetx Ciutat de Badalona​, sortiran el diumenge, en la travessa anomenada "Ruta dels Cítrics", fins a Sète, on participaran en el festival d'aquesta ciutat, que es celebrarà la setmana propera. Catalunya serà convidada d'honor d'aquest festival.