Agraït i expectant amb els nous personatges que arribaran, així es troba Álvaro Morte dues setmanes abans de dir fins sempre al personatge que li ha canviat la vida: el Profesor de La Casa de Papel. Morte creu que era necessari que la sèrie de Netflix que ha revolucionat el panorama audiovisual estatal finalitzés ara, en el moment adequat, sense estirar-la en excés. Per a l'actor d'Algesires també era important acomiadar-se del Profesor en un intent per fugir de l'encasellament. És un punt i seguit en un full de serveis a què ara sumarà Logain Ablar, el seu personatge a La rueda del tiempo, una producció, la primera aventura internacional de Morte, d'Amazon Prime, basada en els llibres homònims de Robert Jordan i Brandon Sanderson.

Acaba La Casa de Papel i dones un canvi total de registre en la teva carrera. Com ha estat ficar-te als mons fantàstics de La rueda del tiempo?
Més que la part de Logain que sembla estar sortida de Matrix, un personatge tot vestit de negre, m'interessava la part humana del personatge, de com aquest paio al qual li diuen "has de fer-te passar per tot això" i la seva vida es transforma en una tragèdia, així i tot, ha d'enganyar tothom fent-los creure que ell salvarà al món, sabent que això no passarà. Aquesta aproximació al personatge em va semblar molt interessant i és d'on he tirat. Em permetia fer un showman en tota regla. És un personatge eminentment teatral.

Espero que l'èxit de La Casa de Papel sigui el principi d'una carrera plena de personatges

Aquesta és la teva primera experiència completament internacional.
Ha estat una experiència molt satisfactòria per saber que els que treballem a Espanya estem totalment preparats per sortir allà fora i treballar al mateix nivell. No només això, sinó que t'adones de com se'ns valora fora. Recordo arribar allà i que la gent estigués molt contenta que un actor espanyol que havia format part de produccions molt importants que estaven fent la volta al món estigués amb ells. L'experiència ha estat meravellosa i he tingut la sort de treballar amb gent formidable. Tinc una escena amb Rosamund Pike, que és un regal del cel.

La Casa de Papel ha obert moltes portes.
Crec que nosaltres ni som els primers ni som els millors, però sí que és veritat que hem estat un punt canalitzador de cara que a la resta del món les mirades es girin cap a aquí per dir: "què està passant allà?, què està fent aquesta gent?". Pot ser que en l’àmbit televisiu sí que hàgim estat de les primeres sèries a triomfar globalment i jo em sento molt orgullós. L'únic que m'agradaria pensar és que siguem prou intel·ligents perquè puguem construir una indústria més sòlida al nostre país.

8010774632001
Alvaro Morte inicia una nova aventura professional amb La rueda del tiempo, la nova producció d'Amazon Prime. Foto: EFE

En l'estrictament personal, La Casa de Papel ha estat un punt d'inflexió en la teva carrera.
Més que La Casa de Papel, que ha estat el detonador, jo espero que el que em consolidi siguin tots els projectes que em queden per fer. Després de La Casa de Papel he fet moltes coses. He fet El embarcadero, TThe HeadSin límitesLa rueda del tiempo... La Casa de Papel  m'ha obert portes perquè hi hagi gent que vulgui comptar amb mi a l'hora de treballar. El Profesor ha estat un personatge molt important en la meva vida i el que espero és que l'èxit de La Casa de Papel sigui el principi d'una carrera plena de personatges.

El que m'interessa com a actor és poder ficar-me a la pell de molts personatges

Era el moment de dir-li adeu?
Des del punt de vista de la diversió, de l'execució del personatge, sí que hagués fet moltíssimes més temporades, perquè ho adoro. Però no era intel·ligent per la meva part en termes de la meva carrera com a actor seguir amb el personatge.

Per què?
Crec que em podia haver encasellat massa i a mi el que m'interessa com a actor és poder ficar-me a la pell de molts personatges.

No ho trobarà a faltar?
Clar, sí. Ja trobo a faltar el Profesor, però també personatges que vaig fer quan estava estudiant la carrera d'art dramàtic. És un personatge molt important en la meva vida que estimo profundament, però igual que n'he estimat d'altres. El que passa és que ell m'ha donat altres coses en termes d'èxit. Per a mi l'ideal seria en un futur, d'aquí a uns anys, fer una altra temporada de La Casa de Papel, una temporada d'or. Això seria fantàstic. M'apuntaria el primer. Però crec que l'intel·ligent, i també de cara a cuidar els fans, que són els que ens han posat allà, era acabar ara amb La Casa de Papel. Finalitzar la producció i la història en el punt en el qual ha d'acabar i no intentar allargar-la massa.