Suposo que hi va haver un dia en què Nathy Peluso va decidir que els seus peus sempre valdrien més que el terra que trepitjava. No per supèrbia ni per narcisisme: seria per supervivència. Sabent que havia de provar sort en un món d'homes, ple de caps de cartell amb relleu entre les cames, segurament Nathy Peluso va somiar fort, i va tancar els ulls un moment, i estrenyent les parpelles va escollir engegar els límits a passeig i estimar-se, estimar-se tota l'estona amb la força d'un volcà. Segurament ho va fer ràpid per no donar-li treva al penediment i, ja quan els va obrir, el desig es va concedir. M'agrada pensar que la força i l'empoderament que veig en Nathy Peluso es pot aconseguir en un tres i no res o en els 3.47 minuts que dura Business Woman: quants mals de cap ens estalviaríem les dones del món.

🗓️ Sónar 2022: la informació imperdible per gaudir del festival
 

🎧 Cartell del Sónar 2022: els concerts que no et pots perdre
 

Nathy Peluso Sónar 2022 - Alejandro García EFE
Foto: Alejandro García / EFE

L'argentina, que ja es va estrenar al festival el 2018, ha estat l'encarregada de beneir el concert inaugural del Sónar 2022—sí, l'anunciat a les ampolletes d'Estrella Damm, el primer que se celebra en tres anys —des de 2019— després d'una pandèmia que ara ens obliga a viure a mil revolucions per hora. Abans de sortir a escena, milers de mòbils han il·luminat un escenari sobri en attrezzo en el qual ha començat a sonar guitarra i bateria, fins que la Peluso ha trepitjat l'escenari amb una naturalitat indulgent. Ha sonat Celebré i ningú no ha recordat que fa cinc anys amb prou feines se la coneixia. Malgrat la calor aclaparadora d'una Barcelona a gairebé 30 graus, les 14.000 persones presents han corejat, s'han mogut al so de la salsa i del blues i de la música urbana, celebrant el seu últim àlbum Calambre (2020), amb el que va guanyar el Grammy Latino a Millor Àlbum de Música alternativa. I Nathy ha respost en cos i ànima perquè pot, però sobretot, perquè vol.

La nit ha arrencat amb la mescla de r&b, electrònica i trap d'ODDLIQUOR com a teloner, i ha acabat amb DEFENSA, que li ha posat el colofó a la primera jornada d'aquest primer Sónar postpandèmic. El d'aquesta nit, a més, ha estat el primer tast de l'artista al festival d'electrònica d'aquest any, ja que divendres 17 de juny torna per oferir un altre espectacle de talent i sensualitat, aquesta vegada ja en el marc del Sónar de Nit. "Aprofitem aquesta nit per adonar-nos de la sort que tenim", ha dit la cantant abans de firmar un dels moments més esperats del show inaugural quan les notes enganxoses d'Ateo, que canta amb C. Tangana, ha començat a sonar. Pucho no ha aparegut, però sí ha suscitat dubtes sobre la possibilitat que ambdós cantin junts demà, ja que estan programats al festival el mateix dia i a hores diferents.

Públic Nathy Peluso Sóna 2022 - Alejandro García EFE
Foto: Alejandro García / EFE

Mafiosa, DelitoSana sana, Puro veneno, el tema Nasty girl amb Bizarrap, Corashe o el sempre respectat i adorat Vivir así es morir de amor, de Camilo Sesto, també han brillat amb llum pròpia en una nit de normalitat absoluta que ha tornat a ser la regla en lloc de l'excepció. Un públic entregat a qui no li ha importat ni la xafogor horrible ni que demà sigui dia laboral: quant trobàvem a faltar la gresca per la gresca. Una festa com les que somiàvem tornar a viure i que, a falta de les dues jornades més fortes del Sónar 2022, ha servit de presagi per avisar els transeünts que, el que ve a continuació, serà molt digne del passat.