Us heu preguntat mai per què dieu una determinada frase feta? A vegades és per l'activitat econòmica. Si una determinada feina és molt present en una comunitat, la gent utilitza conceptes d'aquella activitat per a crear frases fetes, que després fa servir en altres contextos. Per posar un exemple, si diem que una cosa va a tot drap o a tota vela és que va molt bé o que va molt de pressa; aquestes expressions s'expliquen per l'activitat marinera, quan els vaixells anaven a vela i, si es desplegaven totes les veles, aquella embarcació anava més veloç. Igualment, un pot dir que vol tirar la xarxa per tal de buscar clients o captar gent per a fer una cosa; aquesta expressió prové de l'activitat pesquera. I a l'Alta Segarra, quan algú fa tan mal aspecte que sembla que es morirà, diuen que se li tombarà el carro: aquesta expressió prové de l'activitat agrícola antiga, quan la gent anava al tros amb carro i, si el carro anava carregat de collita i es tombava, el pagès hi perdia molt.

El tèxtil i la llengua, un binomi ben avingut

A Alcoi (una de les ciutats més importants del País Valencià, situada en les comarques centrals) hi ha hagut una gran tradició d'indústria tèxtil. Allà es va generar l'expressió de fil d'a vint, que vol dir 'molt bo'. Aquesta mena de fil era el millor; de fet, l'expressió Anar de fil d'a vint significa 'anar ben mudat'. A partir d'aquí van aplicar-ho a altres coses, per exemple Per a la festa, volien fer una carrossa de fil d'a vint però els va sortir un desficaci. (Podeu veure l'explicació de l'origen de l'expressió en aquest escrit del lexicògraf alcoià Eugeni S. Reig).

40799395982 7e23130f4e b

A Sabadell (Vallès Occidental) també hi ha hagut molta tradició d'indústria tèxtil i algunes persones, quan una cosa es podria fer d'una manera molt semblant amb un resultat pràcticament idèntic, usen l'expressió fil blau fil negre (amb el significat de 'més o menys' o 'si fa no fa'). Efectivament, si algú posa una mica de fil blau marí en un teixit negre (perquè s'ha acabat el fil negre) pràcticament no es nota. Un exemple: Si no vols que a la feina t'assenyalin, tu ves fent fil blau fil negre i procura molestar poc els altres.

També existeix l'expressió de pic o de palada (o de pic o de pala), que significa 'd'una manera o d'una altra', 'per un motiu o un altre', 'tant sí com no' i també 'pel broc gros'. Es troba a la Cerdanya, el Berguedà, Osona, el Ripollès, la Garrotxa, etcètera. Cal tindre present que al Berguedà hi hagut tradicionalment activitat minera com l'antiga mina de Cercs, prop del Montseny hi han les mines de Sant Marçal i a la Garrotxa hi ha la famosa mina a cel obert que va buidar mig volcà (i d'on va extreure's el material per a pavimentar els carrils de córrer de l'estadi olímpic de Barcelona). En definitiva, l'activitat econòmica permet crear frases fetes que després s'utilitzen de manera general. I PD: Agraeixo a Eugeni S. Reig, Carles Riera i Esther Carrillo algunes dades.