Ja està aquí el Carnaval. I per començar, aquest dijous és Dijous Gras, el dia en què el porc i els ous són els reis de la taula.

Coca de Llardons   Barcelona Tamorlan CC 3.0. ViquipèdiaCoca de llardons. Foto: Tamorlan CC 3.0.

Truita, botifarra i coca

La truita, del que sigui, és el sopar típic d'un dia com avui, però la truita reina, en aquesta data, és la truita de botifarra. Perquè no pot faltar a la taula algun tipus de botifarra, blanca, negra, del perol o, sobretot, botifarra d'ou. Fins i tot darrerament hi ha xarcuteries que venen autèntiques delikatessen com botifarres d'ou amb calçots. I per berenar, allò que s'imposa és la coca de llardons, amb pinyons per sobre.

DijousGras Pork 3 bL'amanida de peus de porc a la graella del Pork... boig per tu.

Jornades gastronòmiques

El restaurant Pork... boig per tu, liderat pels xefs Iñaki Lz de Viñaspre, de Grup Sagardi, i Oriol Rovira, ofereixen per aquestes dates les Jornades Gastronòmiques del Pork. Des d'aquest Dijous Gras, i fins el dia 8 de març, aquest local del barri del Born oferirà un menú degustació especial anomenat “Del pork, tot s’aprofita”, que  consta d’uns entrants amb cotnes de porc amb pernil i cítrics, i paté de campanya amb crema de castanya i torrades. Com a plats centrals es podran degustar els pèsols negres saltejats amb la tradicional botifarra d’ou, una amanida de peus de porc a la graella i unes suculentes costelles de porc confitades amb carxofa al forn i mostassa. Com assenyala la tradició, per rematar la jornada gastronòmica, no hi faltarà la típica coca de llardons amb gelat de nata. PORK... boig per tu, s'anuncia com "el temple del porc a Barcelona i està situat just al darrera de la Llotja de Mar.

Truita  Tortilla de calabacín Juan Emilio Prades Bel CC4.0 ViquipèdiaTruita de carbassó. Foto: Juan Emilio Prades Bel. CC 4.0.

Arribo i taronjada

L'Ajuntament de Barcelona s'ha sumat a la festa del Dijous Gras amb l'Arribo del Carnaval, amb la solemne arribada, a les 18h, de la reina Belluga i el rei Tòtil, del país de Xauxa, i els seus ministres. Arribaran a la plaça Reial i sortiran acompanyats de capgrossos, grallers i gegants fins a la Virreina, passant per la Boqueria. Fa segles entre els barcelonins esclataven grans guerres de taronges el Dijous Gras; enguany hi haurà taronjada, però amb confetti de color carbassa. Però, a més a més, a molts mercats i centres cívics s'hi ha organitzat concursos de truites i botifarrades, i fins i tot hi haurà algun ball de Carnaval a Casals de gent gran. Podeu consultar aquí el programa d'activitats de l'Ajuntament de Barcelona per a tot el Carnaval.

 

Foto de portada: Pasqual Broch.