Aquest dissabte, 30 de juny, països de tot el món celebren el Dia de l'Asteroide. S'han convocat nombrosos actes en què els científics i experts debatran sobre el tema, es qüestionaran sobre les possibilitats de la caiguda d'un cos astral sobre la Terra i discutiran sobre possibles formes per a evitar-ho. El Dia Internacional de l'Asteroide, reconegut per les Nacions Unides, recorda que el 30 de juny de 1908 va caure a Tunguska, a Sibèria, un asteroide de 40 metres de diàmetre que va provocar la destrucció de l'entorn natural en una superfície com mitja Mallorca; es calcula que va destruir 80 milions d'arbres.

Tunguska asteroide wikipedia

Tugunska després de l'impacte de l'asteroide.

Tot i que l'impacte de Sibèria és el més important de la història recent, no s'exclou les possibilitats de que algun dels nombrosos cossos rocosos que travessen l'espai impactin sobre la Terra. Hem de recordar que avui en dia la hipòtesi predominant al món científic sobre l'extinció massiva dels dinosaures i altres espècies animals fa 65 milions d'anys va ser l'impacte d'un gran asteroide contra la superfície de la Terra. Potser tenien raó els gals del poblat de l'Astèrix quan afirmaven que l'únic que temien és que el cel els caigués sobre els seus caps.

A la Casa de la Cultura de Sant Cugat del Vallès, a les 17h de la tarda, s'organitza un gran debat sobre el tema, amb la participació d'experts amb asteroides com Josep Maria Trigo-Rodríguez, de l'ICE-CSIC-IEEC; Jordi Lorca, de la UPC; Mar Tapia, de l'IEGEF-IEC; i Carles Schnabel, de l'AASabadell. 

Cada any l'organització Asteroid Day, cofundada el 2014 per l'astrofísic i guitarrista de Queen Brian May, el president de B612 Danica Remy, l'astronauta de l'Apollo 9 Rusty Schweickart i el cineasta Grig Richters, transmet en viu a tot el món, durant 48 hores, un programa que intenta conscienciar al món sobre la vulnerabilitat de la Terra, a més a més de proposar solucions.