Els investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)  han descobert fòssils d’una nova espècie de primat primitiu en un jaciment de la localitat de Sossís (Pallars Jussà).  L’espècie descoberta és el denominat com Microchoerus hookeri i té una antiguitat de 37 milions d’anys.

Segons ICP, es tractaria d’un primat de mida relativament petita que vivia en densos boscos a Europa en l’etapa de l’Eocè. El jaciment es va descobrir a la dècada dels 40 mentre s’estava fent l’explotació d’una mina de lignit i en el que s’han trobat restes de rosegadors, marsupials, carnívors, avantpassats dels cavalls i quatre gèneres diferents de primats.

Els restes fòssils corresponen a dents aïllades i fragments de mandíbules. Les mostres del Microchoerus hookeri es caracteritzen per presentar incisives superiors i inferiors grans i canines relativament petites. L’ICP ha detallat que les peces més característiques són els molars que presenten una sèrie d’esmalts molt complexos.

L’Institut ha assegurat que les dents presenten algunes característiques que no s’havien descrit en altres espècies com l’absència o la reducció a mides molt petites d’algunes cúspides desenvolupades a altres espècies.

L’estudi s’ha publicat a la prestigiosa revista Journal of Human Evolution i ha analitzat 120 fòssils d’aquesta espècie descoberta. Aquesta és una de les majors mostres d’aquest gènere a Espanya.  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat