Mig món l'adora. A l'altra meitat no li agrada la gasolina. Daddy Yankee, el gran "jefe del reggaeton", com ell mateix s'ha autoproclamat infinitat de vegades, ha anunciat que posa punt i final a la seva carrera músical amb la publicació aquest dijous del disc, Legendaddy i la posterior gira de presentació 'La última vuelta'.

Treballant per no fallar-te

"Aquesta carrera, que ha estat una marató, a la fi veig la meta. Ara gaudiré amb tots vostès del que m'han donat, el que m'han regalat", inicia Ramón Luis Ayala Rodríguez, nom real de l'artista porto-riqueny responsable de popularitzar en tots els racons del planeta el ritme del reggaeton, en un vídeo publicat a Youtube. "En aquest gènere, la gent diu que jo ho vaig fer mundial, però van ser vostès els que em van donar la clau per obrir les portes per convertir aquest gènere en el més gran del món", emfatitza.

L'artista de 45 anys ha apuntat que els seus seguidors han estat "el tresor més gran que puc tenir en la meva carrera" que arribats a aquest 2022 ja suma 32 anys, segons descobreix el mateix Daddy Yankee en el vídeo. Imatges en què se'l veu assegut sobre una taula de billar a la seva mansió a Luquillo, ciutat a la costa nord-est de Puerto Rico. "Sempre vaig treballar per no fallar-los, per no buscar-me problemes, amb molta disciplina, per poder inspirar a tots els chamaquitos que siguin líders, que somiïn créixer, que no pensin en limitacions i treballin per la seva família i pels seus", reflexiona.

8013763047001
Daddy Yankee, el 'jefe del reggaeton' ha anunciat que posa punt final a la seva carrera musical. Foto: EFE

Festa, guerra i romanç

"Als barris, on nosaltres vam créixer, la majoria volíem ser narcotraficants. Actualment, baixo als barris i els caseríos (residencials públics), i la majoria volen ser cantants. Això per a mi té molt valor", remarca. Amb tot, assegura que "formalment, avui anuncio la meva retirada de la música, lliurant-los la meva millor producció i la meva millor gira de concerts. Acomiadaré aquests 32 anys de trajectòria amb aquesta peça de col·lecció, titulada Legendaddy".

En aquesta nova producció insiteix que sonen "tots els estils que m'han definit en un sol àlbum", el qual comptarà amb molta "festa, guerra i romanç". "Em retiro amb el més gran dels agraïments, el meu públic, els meus col·legues, a tots els productors, ràdio, premsa, televisió, plataformes digitals i a tu, que has estat amb mi des de l'underground, des de l'arrel, des del principi del reggaeton", agradece. "Els estimo amb la meva vida; canvi i fora, s'acomiada Daddy Yankee, 'El cap', DY", finalitza.

Daddy Yankee va debutar sent un adolescent amb Playero 34, àlbum elaborat en associació amb el productor DJ Playero amb el que van posar els fonaments|embasaments del reggaeton. Posteriorment arribarien obres com No Mercy 1995) i El Cartel de Yankee (1997), treballs en els quals Daddy Yankee començaria a brillar amb llum pròpia. Discos en solitari que aniria combinant amb col·laboracions amb capitostos del gènere que havia inventat com aquell Haciendo escante de 2001 que va firmar a mitges amb Nicky Jam o 'La santa' al costat del seu gran deixeble Bad Bunny.

EuropaPress 1526232 a poc a poc luis fonsi daddy ianqui justin bieber supera mil milions
Daddy Yankee i Luis Fonsi, amb ells el món va aprendre a ballar a poc a poc

Cremant-ho tot

El gran moment en la carrera de Daddy Yankee va arribar el 2004 amb el disc Barrio fino, àlbum que fingia aquell 'Gasolina', hit total d'abast global amb què ho va cremar tot. Un any més tard, apareixeria Barri Fino, En Directo, que va incloure el senzill 'Gansta Zone' juntament amb Snoop Dogg, un dels noms més fonamentals en la història del rap.

Daddy Yankee va continuar engrandint la seva llegenda amb elapés com El Cartel: The Big Boss, Mundial i Prestige, encara que el segon gran capítol en la seva carrera seria amb una nova col·laboració, aquesta vegada amb el cantant melòdic porto-riqueny Luis Fonsi. Era l'any 2017 i des d'aleshores no hi ha absolutament ningú que en un moment o un altre de la seva vida no hagi ballat el 'Despacito', un dels vídeos musicals més vistos en la història.

Una trajectòria en 5 temes

Estimat i menyspreat a parts igual, la influència i rellevància de Daddy Yankee en la música popular del segle XXI és capital i essencial, intuint-se el seu llegat en gairebé tots les cançons que han aparegut les dues últimes dècades en les llistes d'èxits. Coincidint amb l'anunci de les seva retirada, recordem la seva trajectòria amb els seus cinc temes més aclamats.

 

1
La santa
Daddy Yankee es retira: la carrera del "jefe del reggaeton" en 5 cançons

YHLQMDLG (abreviació de Yo hago lo que me da la gana) és el segon àlbum de Bad Bunny reguetonero porto-riqueny deixeble avantatjat de Daddy Yankee. Un disc ja esdevingut clàssic que amaga aquest 'La santa', firmat a mitges entre els dos grans noms del gènere.

2
Relación
Daddy Yankee es retira: la carrera del "jefe del reggaeton" en 5 cançons

Tema original de l'artista panameny Sech inclòs al seu segon elapé 1 of 1 aparegut el 2020. Mesos després va aparèixer una versió remix en la qual se sumava la col·laboració d'un autèntic dream team de la música urbana en la seva versió llatina conformat per J Balvin, Rosalía, Farruko i, evidentment, Daddy Yankee.

3
Con calma
Daddy Yankee es retira: la carrera del "jefe del reggaeton" en 5 cançons

L'any 1992 Snow dinamitava les llistes d'èxits de tot el planeta amb aquesta incontinència verbal que era 'Informer'. Tres dècades més tard, Daddy Yankee recuperava la figura del raper canadenc en el seu tema 'Con calma', confluència de ritmes candents, un reggaeton que flirteja amb el dance hall.

4
Despacito
Daddy Yankee es retira: la carrera del "jefe del reggaeton" en 5 cançons

Conjunció impossible de factors de la qual va acabar sorgint una de les cançons més populars de tots els temps: 'Despacito'. Era l'any 2017 i el cantant melòdic Luis Fonsi i el cap del reggaeton Daddy Yankee van unir forces per ensenyar al món a ballar 'poquito a poquito'.

5
Gasolina
Daddy Yankee es retira: la carrera del "jefe del reggaeton" en 5 cançons

Any zero del reggaeton. 'Gasolina' el tema, single incontestable, que va popularitzar un gènere que des d'aleshores s'ha convertit en el ritme que marca la cadència sonora, llatina i incandescent, del planeta. La creació que va elevar Daddy Yankee a gran 'jefe reguetonero'. Una composició tan ballada com vilipendiada tot i que la icònica revista Rolling Stone l'ha situat en la posició 50 de la seva llista de les millors 500 cançons de tots els temps.