Matemàtiques, física i fotònica es fusionen en una mostra al CosmoCaixa, on un gran calidoscopi endinsa al visitant en un itinerari que permet experimentar amb els efectes i particularitats dels miralls, un d'ells de l'observatori d'ones gravitacionals de Pisa (Itàlia). 

Miralls, dins i fora de la realitat és una exposició "imaginativa i plena de sorpreses que usa el potencial i les aplicacions dels miralls per demostrar que la realitat es pot observar des d'òptiques diferents", explica la directora general adjunta de la Fundació Bancària 'laCaixa', Elisa Duran.

L'exposició es podrà visitar fins al 26 de gener del 2020, quan es traslladarà als diversos centres que la Fundació té per tot Espanya, i acabarà el seu recorregut itinerant el 2022.

Itinerari interactiu

Amb el mirall com a únic element museogràfic, es construeix un itinerari que, de manera interactiva, "mostra al visitant les múltiples aplicacions científiques que tenen els miralls", ha dit Duran, i també convida a "reflexionar sobre com ens veiem a nosaltres mateixos, com ens veuen els altres i com veiem als altres".

"Els miralls formen part de la nostra vida quotidiana, el primer que fem en aixecar-nos és rentar-nos la cara, les dents, etc., davant d'un mirall, i a mesura que el nostre dia avança anem trobant-nos amb miralls", ha dit el director de CosmoCaixa, Lluís Noguera.

CosmoCaixa exposición Espejos, dentro y fuera de la realidad EFE

Les lleis de la reflexió i refracció de la llum són les protagonistes d'aquesta exposició, així com els plans de simetria i les relacions matemàtiques que intervenen en tot això.

Recorregut per l'exposició

L'exposició comença invitant al visitant a "travessar el mirall, com va fer Alícia al país De les meravelles, i a partir d'aquell moment l'exposició es divideix en dues part diferenciades pel color negre i el color blanc, que es connecten a través d'un túnel a escala humana de miralls calidoscopis.

La part negra de l'exposició aprofundeix en les propietats del mirall "des del vessant més accessible", com per exemple els miralls plans, corbs o calidoscòpics, entre d'altres, per descobrir els aspectes matemàtics que conflueixen en aquests objectes i "començar a preguntar-nos sobre el que reflecteixen".

A la segona part de l'exposició, la part blanca, la llum es converteix en la protagonista i s'explica com la seva interacció amb els miralls "permet anar a la Lluna navegant amb un sextant, capturar imatges detalles de galàxies llunyanes o veure la primera llum després del Big Bang".

CosmoCaixa nova exposició Espejos, dentro y fuera de la realidad EFE

Interactivitat

La mostra ha comptat amb l'assessorament del Museu de Matemàtiques de Catalunya i de l'Institut de Ciències Fotòniques, i amb col·laboracions com el projecte 'Verge', que ha cedit un mirall procedent de l'observatori d'ones gravitacionals que té a Pisa.

La particularitat d'aquesta exposició, ha comentat el director de l'Àrea de Divulgació Científica i CosmoCaixa, Jordi Portabella, és que "supera el nivell d'interactivitat que caracteritza a les mostres del CosmoCaixa, ja que els visitants passen a interactuar amb ells mateixos a través del seu cos".

Juntament amb la mostra, el CosmoCaixa ofereix diverses activitats, com un cicle de conferències durant dijous de maig per aprofundir en els continguts de l'exposició, tallers familiars, projeccions de pel·lícules cada dijous de juliol i agost i activitats per a grups escolars, entre d'altres