Aquest any la Diada de Sant Jordi serà ben diferent. No hi haurà ni parades als carrers, ni parelles passejant amb la rosa i el llibre sota el braç, ni escriptors a punt per signar la darrera novetat. Les llibreries estan tancades, però hi ha diverses possibilitats de comprar llibres, amb iniciatives com Llibreries Obertes o les endegades pels mateixos llibreters. Aquí us expliquem com podeu comprar els vostres llibres.

De la mateixa manera, us animem a celebrar Sant Jordi tot i estar tancats a casa per culpa del coronavirus. Els carrers plens de llibres i roses hauran d'esperar, però amb aquestes propostes virtuals podreu gaudir d'aquesta diada diferent. Mentrestant, mantinguem l'esperança de poder tornar a omplir les places ben aviat. 

Antipina Daria / shutterstock

#lletreslliures, lletres compartides

La conselleria de Cultura ha convertit la iniciativa Lletres Lliures en una proposta virtual. El president de la Generalitat, Quim Torra, inaugurarà l'activitat amb una lectura de textos de Josep Carner i Simona Gay que es podrà seguir al canal de Youtube del servei de biblioteques. Podrem gravar la nostra lectura i compartir-la amb l'etiqueta #Lletreslliures a les xarxes socials. A les xarxes socials de l'Institut de Cultura hi ha programades xerrades d'una cinquantena d'escriptors i deu bibliotecaris, entre els quals Marta Orriols, Javier Cercas, Eduard Márquez i Cristina Morales. També es poden consultar les recomanacions literàries que ha llançat la Diputació de Barcelona a través de la seva biblioteca virtual. 

josep carner efe

La Generalitat recordarà el poeta Josep Carner en el cinquanta aniversari de la seva mort/EFE

Les propostes virtuals de la llibreria Ona Llibres

Aquesta llibreria barcelonina porta setmanes presentant continguts virtuals a les seves xarxes socials, especialment al seu compte d'Instagram (@onallibreria). Demà començarà a les 11 del matí, amb un llibre que explica la llegenda de Sant Jordi: El coratge de Sant Jordi, de Xavier Blanch i Mikel Valverde (La Galera Edicions). A les 12 podrem gaudir d'una conversa entre dues llibreteres: la directora d’Ona Llibres, Montserrat Úbeda, i la Laia Torrejón, llibretera del mateix establiment. La conversa tindrà lloc des de la nova llibreria Ona Llibres, del carrer Pau Claris, 94. A les 4 de la tarda faran la presentació virtual del llibre Ca la Wenling (Proa), amb la participació de la seva autora, Gemma Ruiz, acompanyada per la llibretera Laia Torrejón. Anirà seguida d'una altra presentació, la del llibre Les amistats traïdes, de David Nel·lo, que és la novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi de Novel·la que atorguen Òmnium Cultural i Enciclopèdia. En aquest cas, l’autor estarà acompanyat per Sílvia Sanjosé, de comunicació d’Ona. Finalment, a les 19.30 es farà la presentació virtual de l’àlbum fotogràfic La força de la gent, publicat per Ara Llibres. Comptarà amb la participació del seu autor, Jordi Borràs, presentat pel poeta Carles Rebassa, col·laborador habitual d’Ona, que ha escrit un dels textos del llibre.

Les comandes de llibres preparades per enviar als clients a l'interior de la llibreria Adserà/ACN

Les comandes de llibres preparades per enviar als clients a l'interior de la llibreria Adserà/ACN

Sant Jordi des de casa amb els teus autors preferits

Grup62 presentarà al seu compte d'Instagram un seguit d'activitats sota els hashtags #santjordiacasa i #keepreadingacasa. A les 11 del matí començaran les trobades virtuals amb Xavier Bosch, Toni Cruanyes, Núria Pradas i Jordi Nopca. A les 5 de la tarda serà el torn de les xerrades de Laia Aguilar, Gemma Ruiz, Martí Dominguez, Carlota Gurt, David Castillo, Empar Moliner i Artur Mas.

Carlota Gurt - Sergi Alcàzar

Carlota Gurt/Sergi Alcàzar

L'editorial Ara Llibres també organitza trobades virtuals a les xarxes amb Sergi Pons Codina, David Fernàndez i Lyona, Rafael Vallbona, Roger Junqueras i Marta Rovira, Txell Feixas Torras, Albert Pla, Jordi Borràs, Montse Bassa, Gerard Pruna i Roger Mateos

L'editorial Tigre de Paper organitza també xerrades sobre alguns dels seus darrers llibres publicats i des del compte d'Instagram de Pagès Editors connectaran amb autors com Teresa Ibars, Sebastià Bennasar, Jordi Torrent i Marta Roqueta, que presentaran les seves novetats.

Pel que fa a les signatures, una de les tradicions més esperades de Sant Jordi, Planeta posa a la teva disposició més de 200 dedicatòries que els autors han escrit especialment per a aquest Sant Jordi 2020 a casa. Podràs llegir-les totes al costat del primer fragment i te les pots descarregar per compartir-les amb família i amics. Entre els autors s'hi troben Javier Cercas, Manuel Vilas, Almudena Grandes, Elvira Lindo i Eduardo Mendoza, entre d'altres.

La poesia inèdita de Joan Margarit

El poeta Joan Margarit no podrà rebre avui el el Premi Cervantes, però el ministeri de Cultura llançarà el dia de Sant Jordi un vídeo d'homenatge al poeta i penjarà, al llarg del dia, alguns poemes de Margarit i àudios d'ell recitant-los. La Llança i ElNacional.cat, a més, publiquem un poema inèdit de Joan Margarit, que inicia la sèrie "Poetes sota pressió". 

Joan Margarit Poeta - Sergi Alcazar

El poeta Joan Margarit/Sergi Alcàzar

Llegir en veu alta a les finestres i balcons

El Gremi de Llibreters ha fet una crida a la ciutadania de Catalunya perquè el dia de Sant Jordi, a les dotze del migdia i a les sis de la tarda, surti a finestres, terrats, patis o balcons i llegeixi en veu alta, per acabar després amb un aplaudiment amb el crit del nom de la seva llibreria. Proposa també difondre l'acció alternativa a través de les xarxes socials amb les etiquetes #Senseparadesperosenseparar i #llibresalaire.

Aprofita per fer manualitats amb els més menuts

Mentre encreuem els dits perquè el 23 de juliol puguem sortir al carrer amb llibres roses a les mans, podem fabricar-nos petits detallets per alegrar-nos la jornada. Nosaltres, com a mínim, et proposem algunes manualitats a prova de criatures per fer a casa perquè no et faltin ni roses ni llibres per als qui t’estimes.

Lectures virtuals de Josep Pla des de Palafrugell

La lectura continuada de Josep Pla a Palafrugell pels volts de la Diada de Sant Jordi s'ha convertit en tot un reclam cultural. Durant els últims 15 anys s'ha celebrat de forma ininterrompuda al municipi. Aquest any, arran de la crisi sanitària i del confinament, el govern local ha optat per transportar-la al món virtual. D'aquesta manera, tots aquells qui vulguin participar-hi podran enregistrar-se en vídeo llegint alguna obra de l'autor català amb una durada màxima d'un minut. Entre el 20 i el 23 d'abril l'hauran de publicar a les xarxes socials i utilitzar el hashtag #lecturapla2020 i etiquetar els perfils de l'Ajuntament i l'àrea de cultura (@ajpalafrugell@PalafrugellCultura).

Josep Pla. Edicions Destino

Josep Pla, durant la seva joventut, a l'Ateneu Barcelonès/Ed. Destino

Un Sant Jordi musical des de casa

Txarango organitza una macrocantada de la seva cançó Compta amb mi. Organitzada pels impulsors del concert-espectacle The Sing Sang Sung, la proposta consisteix a cantar el tema des de casa el 23 d'abril a les quatre de la tarda, gravar-se en vídeo i penjar-lo després a les xarxes socials amb l'etiqueta #Cantaambmi. El Sant Jordi musical d'Estrella Damm també serà virtual amb concerts de GertrudisBlaumutSuuItaca Band, Núria Graham i Ferran Palau, entre d'altres.

Les propostes dalinianes per a Sant Jordi

La Fundació Dalí proposa quatre accions digitals per celebrar Sant Jordi. Segons informen en un comunicat, l'objectiu és "acompanyar els usuaris de totes les edats" durant la diada en confinament. La primera acció és una lectura col·lectiva de textos escrits per Salvador Dalí i per Gala que es podran escollir entre els seus respectius diaris de joventut, La vida secreta de Salvador Dalí 50 secrets màgics per pintar. La Fundació anima els participants a ser la veu de Dalí, gravar un vídeo mentre llegeixen en veu alta el text escollit i pujar-lo a l'stories d'Instagram amb el hashtag #DaliBooks i l'etiqueta @museudali. El perfil els compartirà.

salvador dali EFE

EFE

La segona acció és una "postal d'amor per regalar a la persona estimada", que es podrà descarregar del web de la Fundació Dalí. A més, mostraran a partir de fotografies com és la biblioteca dels Dalí a Portlligat i com és el Centre d'Estudis Dalinians de Figueres, on es conserven els llibres originals del geni surrealista que estan a l'abast d'investigadors. La intenció és que el públic aporti comentaris sobre els seus hàbits lectors: quin és el seu moment de lectura, quin llibre els ha acompanyat durant els anys, quins són els seus herois o heroïnes literàries, quin és el seu racó preferit per llegir o si, com Dalí, fan anotacions o il·lustracions a les pàgines. Finalment, els membres de la Fundació Dalí faran recomanacions de lectures tant de llibres escrits per Dalí com de publicacions de la mateixa institució. Així mateix, animaran els usuaris a compartir les seves lectures preferides.