Berga ha decidit anul·lar definitivament la Patum 2020 per les mesures restrictives imposades a causa del coronavirus. Això vol dir que per primer cop en 82 anys la capital del Berguedà no celebrarà la Patum.

En un primer moment l'Ajuntament i el patronat de la Patum van decidir posposar-la fins al mes de setembre a causa de la pandèmia, però finalment, aquest divendres s'ha decidit anul·lar seguint les indicacions de la Generalitat, segons ha avançat Regió 7.

En un comunicat, el consistori berguedà ha explicat que la suspensió definitiva està motivada per la "impossibilitat" de garantir el desenvolupament habitual de la festa, "ja que es desconeixen quines seran les condicions de la nova normalitat que establiran les autoritats sanitàries".

L'Ajuntament destaca que malgrat la flexibilització de les restriccions i l'evolució positiva de la pandèmia durant les últimes setmanes, resulta "improbable" celebrar una festa com la Patum, "en què no es pot mantenir el distanciament social entre les persones que hi participen".

Aquesta noticia, però, no es cap sorpresa ja que en les últimes setmanes tant l'alcaldessa de la ciutat Montserrat Venturós i la regidora de La Patum, Roser Valverde, ja havien comentat que no es donaven les condicions òptimes per celebrar la festa de Corpus.

"Patum confinada"

L’Ajuntament de Berga ha estat treballant per elaborar una programació d’actes simbòlics que es faran durant la setmana de Corpus, del 10 al 14 de juny, sota la denominació de "Patum Confinada". Es tracta d’esdeveniments culturals i festius que no comportaran la participació presencial de públic per evitar aglomeracions.

La programació completa es donarà a conèixer la setmana que ve, però entre les propostes destaquen la interpretació musical d'un salt de Patum des del Castell de Berga i una marató solidària promoguda per l’Associació de La Patum Infantil, entre d'altres.

L'últim cop que Berga no va viure la Patum va ser l'any 1938, en aquella ocasió va ser per culpa de la Guerra Civil espanyola.