El conte de la Caputxeta canalitza alguns dels més comuns tòpics masclistes, que amb aquesta història acaben transmetent-se als més petits. Tres gironines, amb la col·laboració de 22 nois i noies, van organitzar una representació de titelles, que s'ha gravat, per combatre els estereotips que transmet aquest conte. I el vídeo resultant s'ha tornat viral.

En la representació teatral, es fa que els nens reflexionin sobre els diferents papers de la historia i que es relacioni el conte amb les agressions físiques o sexuals que pateixen les dones. I els nens que en principi accepten passivament el conte clàssic, acaben preguntant-se per quins missatges subliminals vehicula.
 
vermella caputxeta pixabay

Sexe, violència i canibalisme

La caputxeta vermella és un conte tradicional àmpliament difós per Europa. A moltes cases hi ha arribat a través de les versions dels germans Grimm o de Charles Perrault (o fins i tot a través de les pel·lícules de Walt Disney). En qualsevol cas, la història té algunes lectures molt conservadores: per una banda, sembla indicar que les noies no s'han de vestir de forma que destaquin (seria "provocar"). A més a més, les critica per adreçar-se als desconeguts, perquè se suposa que una noia "digna" no hauria de parlar amb estranys, perquè fer-ho se suposa una insinuació sexual (de fet, molts estudiosos consideren que la imatge del llop menjant-se a la noia simbolitza una violació). A més a més, a la part final del conte, el salvament de la noia i de la seva àvia procedeix del caçador, i no d'elles mateixes: se presuposa que les dones per sí mateixes no poden alliberar-se, que necessiten un home que les protegeixi.

little red riding hood caputxeta vermella pixabay

Reinterpretacions múltiples

En els darrers anys hi ha hagut moltes relectures del conte de la Caputxeta, en teatre, jocs d'ordinador, llibres, llibres infantils... Una de les més famoses és la de James Finn Garner, en els seus Contes per a nens i nenes políticament correctes (Quaderns Crema). Ha estat, potser, un dels contes més qüestionats. I és que la Caputxeta és una mina: té un munt d'estereotips i prejudicis per a desmuntar.