Joe Sacco il·lustra la Guerra de Bòsnia en un magnífic exercici de periodisme de còmic 

Llicenciat en periodisme per la Universitat d’Oregon, després de diverses experiències poc gratificants en l’ofici, Joe Sacco va abandonar el gremi del quart poder perquè “no trobava res interessant sobre què escriure”.  

Decebut, aquest fill d’enginyer i mestra d’escola nascut a Malta, crescut a Austràlia i educat als Estats Units, va anar passant de fàbrica en fàbrica mentre en les estones lliures anava perfeccionant la tècnica com a dibuixant. Va ser així com, establert de nou a Malta, va publicar Imħabba Vera. Editada ja la primera novel·la gràfica en la llengua de l’illa mediterrània, Joe Sacco va fer les maletes i va retornar a Portland, on va ingressar en la nòmina d’autors de l’editorial Phantagraphics Books. 

Inquiet de mena, recuperada la pulsió periodística perduda, de Palestina a Bòsnia o Txetxènia, Joe Sacco va començar a viatjar a zones en conflicte. Esperit lliure, no anava enviat per cap mitjà, però ell entrevistava a tothom que podia i dibuixava tot el que veia. D’aquella barreja de la tasca del reporter de guerra i l’art del dibuixant de còmics underground sorgirien títols com, entre altres, Palestina: en la franja de Gaza, Gorazde: Zona protegida, Notas al pie de Gaza o Días de destrucción, días de revuelta, històries que han esdevingut el màxim exponent d’aquest gènere del món de la il·lustració conegut com a periodisme de còmic.  

Coincidint amb el 20 aniversari de la fi de la guerra, editorial Planeta publica Historias de Bosnia, volum que recull dues de les novel·les gràfiques més celebrades de Sacco: El mediador (protagonitzada per Neven, un traumatitzat excombatent que sobreviu guiant periodistes a través de paratges devastats per la guerra a canvi de diners, cigarrets, menjar o alcohol) i El final de la guerra (amb l’entranyable Soba, heroi de guerra alhora que un dels artistes més admirats de Sarajevo, com a personatge central), i que es completa amb el còmic Navidades con Karadzic (translació en vinyetes de la seva epopeia per entrevistar el criminal de guerra aleshores líder de l’acabada creada Republika Srpska). 

El conflicte més devastador viscut a Europa en les últimes dècades traçat a través de la quotidianitat en temps de setge d’aquells que el van patir, narrat amb el coneixement i credibilitat del millor exercici periodístic. 

Historias de Bosnia. Joe Sacco. Planeta de Cómic. Barcelona, 2016. 184 pàgines.