Es tracta d'un dels esdeveniments anuals més esperats per als fanàtics de la novel·la gràfica i els còmics, i casualment aquest any la celebració va en auge. El Còmic Barcelona obre les portes a la Fira Montjuïc aquest divendres 31 de març i durant 3 dies (fins al diumenge 2 d'abril) amb un bon sabor de boca i uns resultats comparatius exponencialment elevats dins del sector. L'augment de les vendes registrat el 2022 (una pujada del 8%) i una tendència que s'ha duplicat en 8 anys fan presagiar que aquest any, quan se celebra la 41a edició del saló, també hi hagi un major nombre d'assistents que superin els 110.000 de l'any anterior. Això és el que busquen els seus organitzadors. Tanmateix, l'esdeveniment es debat entre una conjuntura una mica contradictòria: el dolç moment pel qual passa el sector i el fet que sigui el gènere del manga el principal culpable d'aquesta popularitat.

El boom del dibuix japonès també es reflecteix en xifres: el Manga Barcelona, l'altra fira organitzada per Ficomic, ha vist créixer el seu nombre d'assistents fins a arribar als 163.000 en la seva última edició del desembre passat, amb les entrades esgotades amb mesos d'antelació, i fins i tot llavors es va traslladar a la Fira Gran Via per falta d'espai. No és que això suposi un problema en si mateix, però sí que evidencia la necessitat del Còmic Barcelona de buscar espais i projectes amb els quals diferenciar-se i cridar l'atenció del públic sense que el saló corri el perill a la llarga de ser absorbit pel manga. De moment, no obstant això, l'èxit del Còmic Barcelona està assegurat: el públic, majoritàriament d'entre 30 i 45 anys, veu en aquest esdeveniment un lloc atapeït d'activitats específiques on compartir experiències de la seva infantesa relacionades amb la seva passió pel còmic.

carlos pacheco
El dibuixant Carlos Pacheco va morir el novembre passat del 2022.

Aquest 2023, la cita torna a desplegar les seves possibilitats per oferir una programació completa que reflecteixi no només l'actual moment de bonança del sector, sinó també les arrels de les quals beu. Ho farà amb exposicions sobre icones de la novel·la gràfica com Zipi i Zape —que inclou la presentació de 50 originals cedits per la família del dibuixant Josep Escobar en el 75è aniversari dels famosos bessons—; Daniel Torres. L'arquitectura de les vinyetes, que recorrerà els més de 40 anys de carrera del creador de Roco Vargas; o una mostra sobre Álex de la Iglesia que inclou originals dels seus còmics i fanzines, quaderns i dissenys per partides de rol, i fins i tot referències gràfiques de les seves pel·lícules —i també impartirà una xerrada i estrenarà el teaser de la nova temporada de 30 monedas—. No faltarà un espai per homenatjar al desaparegut Carlos Pachecho, geni i referent al mercat americà i autor d'il·lustracions de superherois com Los Vengadores, La Patrulla-X, Thor, Spiderman, Batman o Superman.

Visites internacionals i activitats programades del Còmic Barcelona

Amb un Còmic Barcelona totalment recuperat dels anys de la pandèmia, aquest serà l'any del retorn de convidats internacionals del sector vinguts de diferents parts del món. Alguns dels noms més rellevants són l'italià Zerocalcare (No sleep till Shengal), la coreana Keum Suk Gendry-Kim (Herba), la francesa Léa Murawiec (El gran buit) o l'americà Sammy Harkham (La sang de la verge). També el talent local i estatal tornarà a l'arena representada per autores com Teresa Valero, Flavita Banana, Lyona, Susanna Martín, Lola Vendetta, Raquel Gu, Rosa Codina o Emma Ríos. Amb ells, i moltes cares conegudes més, el saló espera superar els 110.000 assistents de l'any passat.