El retorn d'Oques Grasses ja és un fet i la primera cançó després de tres anys de silenci ja ha vist la llum. COM ESTÀ EL PATI arriba en format rap i malenconia, i sobretot com l'avantsala del sisè àlbum d'estudi del grup, que presentaran en directe amb una gira de dotze concerts que començarà al Cruïlla DO Terra Alta i l'Strenes de Girona, i que acabarà a Madrid el proper mes d'octubre. Com està el pati després de tres anys sense publicar nova música? Què diuen Josep Montero i la resta d'integrants?

"Com està el pati, està per fer una pari", ironitza la cançó, amb un Montero que a mitja melodia agafa el megàfon i crida: "jo vull viure del meu somni" però "lleva't que has de fer pasta". Un crit crític que demostra una voluntat de denúncia i, també, de lluita pels somnis. Tal com insinuen les primeres fotos que el grup va mostrar, aquest nou àlbum amaga una mirada a la infantesa, que ja s'entreveu en aquest nou tema construït a partir de pocs elements: un globus inflat que fa de percussió, scratch i samplers, una bateria, un baix gravat amb guitarlele distorsionat, una guitarra i una veu que distorsiona un magnetòfon quan vol revolucionar-se.

Oques Grasses 2024 2 (by Marta Mas) (1)
Foto: Marta Mas

Oques Grasses torna en un moment dolç per la música en català, amb fenòmens com Mushkaa, The Tyets, Julieta, Maria Jaume o Figa Flawas que han continuat consolidant l'espai sonor de casa nostra. Els d'Osona, aquest cop, han tornat a fer el que millor saben fer: apostar per la música que reflexiona i fa pensar, fugint del consum ràpid al qual ens aboca el món actual. D'aquesta manera, la seva nova proposta amaga una col·lecció de produccions marca de la casa, que requereixen d'una escolta pausada per poder rumiar, gaudir i comprendre. Una idea que també es mostra al videoclip de COM ESTÀ EL PATI, firmat per Pere Sala, que juga amb les expectatives del públic i amb com la formació fuig de la idea de mainstrem per poder triar sempre què volen fer. 

En una dotzena d'anys, la banda formada per Josep Montero, Joan Borràs, Guillem Realp, Miquel Biarnés, Josep Valldeneu, Miquel Rojo i Arnau Altimir ha trencat tots els esquemes seguint el seu propi camí i fent el que musicalment han volgut. Les dades són sorprenents: les cançons dels seus discos superen els 300 milions de streamings; els dos últims —Fans del sol (2019) i A tope amb la vida (2021)— són Disc d'Or; les cançons In the night i La gent que estimo són Discos de Platí; i altres cançons com Sta guai, Serem ocells o Elefants són Disc d'Or. I el seu darrer concert fins a la data, ara fa un any, va catapultar als osonencs com un dels grups de referència a casa nostra, omplint el Palau Sant Jordi amb un sonor sold out.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!