I el Premi de Comunicació Muriel Casals 2023 promogut per Òmnium Cultural és per Edicions Cavall Fort. El president de l'entitat, Xavier Antich, ha posat en valor el guardonat per ser un “referent del poder de la societat civil en la preservació de la cultura catalana arreu dels Països Catalans”. “Les seves publicacions referent per a tantes generacions van articular en plena dictadura un valuós espai de resistència nacional que, avui dia, malauradament, cal mantenir a cada racó on la llengua i la cultura, la nostra identitat, segueixen sent atacades”, ha afegit Antich. El guardó es lliurarà en el marc de la 73a Nit de Santa Llúcia-Festa Òmnium de les Lletres Catalanes, que se celebrarà el proper dimarts 12 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya. 

La notícia arriba uns mesos després que el PP i Vox decidissin censurar algunes revistes catalanes a la biblioteca de Borriana (País Valencià), entre elles Enderrock, El Temps o Cavall Fort, per no continuar "promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs", segons va explicar en el seu moment el regidor de Cultura i diputat de Vox a les Corts Valencianes de la ciutat, Jesús Albiol. Una decisió que setmanes després va fer-se enrere degut a les manifestacions multitudinàries i a la resposta massiva de la ciutadania, que va multiplicar per cinc les subscripcions de les capçaleres afectades. El jurat, format per Dani Bramon, Odei A.-Etxearte, Sara González, Àlex Gutiérrez, Miquel Molina, Carles Pont i Mònica Terribas, ha fet valer el premi “pel reconeixement a la seva història i per la resiliència d'un projecte en lluita per la llengua i la cultura catalanes”, alhora que desitja que el premi “sigui una empenta per mantenir-se ferms en la lluita amb els nous llenguatges al segle XXI”. A més, el guardó vol fer valdre l'aposta durant molts anys per la gestió de les publicacions en mans de dones professionals de la comunicació i la cultura infantil i juvenil i les dones il·lustradores.

Gkozz14m 400x400

Més de 60 anys apostant per la cultura catalana

Edicions Cavall Fort s’encarrega de l’edició de les revistes Cavall Fort El Tatano. La primera d'elles, Cavall Fort va néixer el desembre de 1961 fruit de l’esforç d’un grup de persones de procedències diverses unides per una preocupació comuna: trobar una manera perquè els infants poguessin aprendre a llegir i a escriure en català. Els objectius d’aquesta revista quinzenal en català per a nens i nenes a partir de 9 anys eren clars: ser una revista adreçada al públic infantil i juvenil, feta en català, divertida i interessant, amb un contingut i una presentació de màxima qualitat, que els desvetllés la curiositat pel món que els envoltaba, els estimulés la creativitat i fos, en definitiva, un element de lleure actiu, creatiu i enriquidor. Tot plegat vehiculat a través de reportatges, jocs, tallers, còmics, entrevistes o concursos. Aquests mateixos criteris s’apliquen a El Tatano, dirigida a nens i nenes a partir de 4 anys, els lectors que es troben en les primeres etapes de l’aprenentatge de la lectura. El Tatano va començar a publicar-se com a suplement gratuït de Cavall Fort l’any 1990 i, el 2006, es va convertir en una revista independent i mensual. 

El primer director de Cavall Fort fou Josep Tremoleda, un dels seus fundadors i principals impulsors. El van seguir Albert Jané i, posteriorment, Mercè Canela. Des de l’octubre de 2022 la directora és Mònica Estruch. Al llarg dels més de 60 anys d’història de la publicació, per les pàgines d'aquesta revista han passat els grans noms de la literatura catalana per a infants i joves, com Josep Vallverdú i Joaquim Carbó; per a adults, com Salvador Espriu, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig; i també referents del món de la il·lustració, com Cesc, Pilarín Bayés o Picanyol, entre d’altres. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!